Hírek

2017.04.19. 07:47

Mire készül idén a kormányzat?

Április 26-án nyújtják be a parlamentnek a jövő évi költségvetést, amelyben több területen is jelentős fejlesztéseket tervez a kabinet – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lázár János kancelláriaminiszter.

Mediaworks-összeállítás

 „Brüsszeli nyomásgyakorlásra kell számítanunk a felsőoktatási törvény, a civilek regisztrációja, a nemzeti konzultáció, a bevándorlás kapcsán kifejtett következetes és kitartó véleményünk, valamint az aktív és sikeres határ­védelmünk miatt” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: több tagállami hatáskört nem szabad Brüsszelnek átadni. A magyar parlamentnek kell meghatároznia, hogy mennyi az adó, mennyi a támogatás és a hatósági energiaár. Az uniós törekvés – a hatósági áras szolgáltatás tervezett felszámolása – miatt veszélybe került rezsicsökkentés kapcsán kiemelte: „Várjuk meg, hogyan dönt Brüsszel, de a kormány meg fogja védeni a rezsicsökkentést. Ehhez várja az emberek támogatását a nemzeti konzultáción.” Rámutatott, biztosítani kell az olcsó energiát a vállalkozások számára is, ezért kiemelten fontos a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartása.

A miniszter a 2020 utáni uniós forrásokkal kapcsolatban közölte: az agrár- és kohéziós pénzek körül vitákra számítanak. Vissza nem térítendő helyett visszatérítendő források lesznek, és fejlesztési alapokat hívnak majd életre.
Lázár János szerint nem kerülhetnek veszélybe uniós forrásaink, hiszen régiónk az EU gazdasági tartaléka, s ha Európa a globális versenyben tényező akar maradni, a közép-európai államokat nem írhatja le. Az uniós pénzek és a közbeszerzések kapcsán a kormányt ért korrupciós vádakkal kapcsolatban kiemelte: „Politikai okok miatt tartanak minket Brüsszelben fekete báránynak. Annyi vizsgálatot és ellenőrzést kapunk, mint több tagállam együttvéve. A nyilas és kommunista házmesterek országa vagyunk, ezért nem csoda, hogy minden vizsgálat magyar feljelentésre indult.


A benyújtott elszámolások csupán három-öt százalékát kifogásolják az uniós fővárosban, míg a szocialista kormányok alatt ez az arány lényegesen nagyobb volt, most mégis ők kampányolnak a korrupcióval.” Lázár
János hangsúlyozta: a korrupciót nullára nem lehet leszorítani, olyan ország nincs. De a kockázat kezelhető, csak különbséget kell tenni a valós korrupciós kockázat, a szabálytalanságok, valamint a politikai termék, a korrupciós vád között. A magyar cégek támogatása – törvényes és jogszerű eszközökkel – Brüsszelnek és néhány magyar szereplőnek korrupciós kockázat, a Fidesznek a legfontosabb politikai cél.A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban – amit a tervek szerint április 26-án nyújtanak be a parlamentnek – kiemelte: nem lesz választási költségvetés. Három olyan pont van benne, amelyben erősíteni szeretnének: a foglalkoztatás, a családok támogatása és a védelmi kiadások. Emlékeztetett rá: 2010-ben több mint 80 százalék felett vették át az államadósságot, és hét év alatt 10 százalékponttal tudták – megszorítások nélkül – csökkenteni. Jövőre tovább mérséklik, 72 százalékos GDP-arányos szintet terveznek.
A miniszter ismertette: lépéseket tesznek az ipari és mezőgazdasági beruházásoknál az építési szabályok egyszerűsítésére és a bürokrácia csökkentésére. A vállalkozások egyik fő problémája ugyanis, hogy a beruházások során súlyos időveszteséget okoz nekik a közműszolgáltatókkal való együttműködés és a szolgáltatások – víz, gáz, villany – késedelmes bevezetése. A megoldás érdekében a rendszert teljesen átalakítják: a szolgáltatók hatalmát megnyirbálják, munkatempójukat gyorsítják. Jobban kell dolgozniuk kevesebb pénzért – tette hozzá Lázár János.Hollik: veszélyben az ármegállapítás

„Tegnap vizsgálatot kezdeményeztek Brüsszelben a magyarországi energiaár-megállapítás miatt” – jelentette ki Hollik István. A KDNP-s parlamenti képviselő szerint teljesen nyilvánvaló, hogy Brüsszel veszélybe akarja sodorni a rezsicsökkentést. „Ha a hatósági ármegállapítás megszűnik, az egyet jelent a magyar rezsicsökkentés megszüntetésével” – mutatott rá Hollik István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!