Hírek

2017.04.03. 08:38

Nemzetközi szolidaritás a Soros-egyetem mellett

A parlament ma kezdi tárgyalni a felsőoktatási törvény módosítását, amely miatt egyre nagyobb nemzetközi tiltakozás alakult ki, tegnap a CEU-t féltők az utcára is vonultak.

MW Központi Szerkesztőség

Ma kezdi tárgyalni az Országgyűlés a felsőoktatási törvénynemzetközi szinten is nagy vitát kiváltó módosítását. A kormány szándékai alapján Magyarországon csak olyan, nem európai uniós államhoz tartozó egyetemek működhetnek, amelyekről Magyarország államközi szerződést kötött az érintett állammal. A bírálók szerint ennek az a célja, hogy ellehetetlenítse Soros György amerikai milliárdos Közép-európai Egyetemét (CEU).

A kormány azt mondja: versenyelőnye van a CEU-nak, mert
a magyar mellett amerikai diplomát is kiad, holott csak magyarországi engedéllyel rendelkezik. A Debreceni Egyetem (DE) kancellárja szerint elfogadhatatlan a versenyelőny, a magyar egyetemek ugyanis nemcsak egymással, hanem a világ egyetemeivel is versenyeznek a hazai és nemzetközi hallgatókért.

A magyar kormány „meglepetten tapasztalja” az amerikai külügyi közleményt – ezt már Kovács Zoltán kormányszóvivő reagálta az amerikai bírálatokra. Az Egyesült Államok külügyi szóvivője arra szólította fel a magyar kabinetet, hogy tartózkodjék a felsőoktatási törvény módosításától. „Magyarország szuverén ország, amely a kölcsönös tisztelet, a jó szándék és a megegyezésre törekvés jegyében alakítja a külkapcsolatait” – írta Kovács, hozzátéve, készek tárgyalni Soros György egyeteméről az amerikaiakkal.

Közben egyre nagyobb nemzetközi tiltakozás alakult ki az ügyben, több száz tudós és több tucat külföldi egyetem vállalt szolidaritást a CEU-val. Hasonlót tett Navracsics Tibor, a Fidesz uniós biztosa is. „A CEU egyike a legfontosabb felsőoktatási intézményeknek nemcsak Magyarországon, de az egész európai felsőoktatási térségben. Ezért tartom fontosnak, hogy az esetleges szabálytalanságok korrekciója után zavartalanul folytathassa működését Budapesten” – közölte.

Lapzártánkkor „Most a CEU, de ki a következő?” –  címmel szerveztek tüntetést Budapesten. A többezres tömeg a Budapesti Corvinus Egyetem épülete előtt, a Fővám téren gyülekezett az Oktatási szabadságot csoport szervezésében. Onnan egy „Oktatási szabadságot, Freedom for education” feliratú molinó mögött  a CEU Nádor utcai épülete felé, majd lapzártánkkor a Kossuth térre, a Parlament elé vonultak. A tömegben magyar és uniós zászlókat is lehetett látni.

A Jobbik vezetését megosztja a kérdés, Szávay István honatya tegnap kiállt Soros egyeteme mellett, szerinte „a kormány a gazdasági problémákról, az oktatás és az egészségügy nehéz helyzetéről, valamint a mindent eluraló korrupcióról akarja csak elterelni a figyelmet”. Toroczkai László, a Jobbik alelnöke viszont azt mondta: „Soros egyetemével nem gyáván finomkodni kellene, hanem nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva betiltani, bezárni, a romjait pedig sóval behinteni”. Hozzátette: „a CEU az elsikkasztott rendszerváltozás óta külföldről mozgatva, de Budapestről mérgezi a levegőt, támadja a nemzet és a társadalom alapjait”. Szerinte „a rendszerváltozás csak úgy lehet, ha Soros minden csápját levágjuk, a méregkeverő egyetemét és agymosó médiumait éppúgy, mint a törvénytelen és erőszakos migrációt segítő szervezeteit”.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!