Hírek

2017.04.08. 07:55

Tankönyv helyett jön majd a tablet

A jövő szeptemberben a súlyos tankönyvek helyett már tabletet kaphatnak a kisdiákok – ismertette a minisztériumi elképzelést Palkovics László.

MW

Az oktatási államtitkár egy szombathelyi találkozón beszélt arról, hogy több ezer ötödikes tanulót, valamint 45 ezer tanárt is korszerű digitális eszközökkel szerelnének fel. Az egész projektre 34 milliárd forint áll rendelkezésre, és plusz 10,5 milliárdból az iskolák wifihálózatát fejleszthetik.
Első lépésben hatezer tablet beszerzésével számolnak, és már dolgoznak a megfelelő digitális tananyagok kialakításán. Ha a program sikeres lesz, akkor a tabletek végleg átvehetik az uralmat a tankönyvek felett. Új iskolabuszok beszerzését is tervezik, melyek a felsősöket
a kistelepülésekről a városi iskolákba szállíthatják.
Palkovics László a PISA-felmérésre utalva azt mondta,
a tanulmányi eredmények romlása annak a tünete, hogy az iskolában, a szociális szférában és a szakképzésben valami nem jól működött.



Miközben az OECD-országokban az egyes iskolatípusok teljesítménye között nincs nagy különbség, nálunk például matematikából a hatosztályos gimnáziumokban Szingapúr eredményét hozták a diákok, a négyosztályosokban pedig a finnek és a németek szintjét. A különböző szakiskolákban viszont jóval nagyobb bajok vannak.

Az új Nemzeti alaptanterv bevezetésével (erről még nincs döntés) egy időben, 2019-től kötelezővé tehetik a középiskolai felvételit. Hasonlóan működne, mint a felsőoktatás esetében, központilag szabnák meg, hány diákot lehet felvenni gimnáziumiba és a szakképzőkbe. A fórumon többek szorgalmazták, hogy a diákok ne egy évet töltsenek el egy cégnél, hanem, mint régen, kettőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!