Hírek

2017.05.26. 22:06

Segítségkérő karperec jelzi, ha baj van a nagyival

Ősszel indul a Segítő kezek program, az idős emberek, nagymamák, nagypapák egészségmegőrzését és biztonságérzetének erősítését szolgálja – mondta Jeneiné Rubovszky Csilla miniszteri biztos.

MW

Az idősek gyakran válnak trükkös tolvajok, csalók áldozataivá, ezért a rendőrség felvilágosító programot indít nekik. A fejlesztési tárca olyan karpereccel látja el őket, amelynek a gombját megnyomva segítséget tudnak kérni – mondta el az InfoRádiónak Németh Ágnes, az ORFK osztályvezetője. A százezer leginkább rászoruló idős közül ötezren kaphatnak számítógépet vagy az egészségügyi állapotukat figyelő, vészjelzésre is alkalmas karperecet, esetleg mindkettőt. Már elkezdték 1050 olyan közmunkás képzését, akik kapcsolatot tartanak az idősekkel. A programba bekapcsolódó településeken majd bárki beléphet a Segítő kezek rendszerébe.


 
A közmunkások vagy a rendszer­ működését korábban elsajátító fiatalok pedig az otthonukban tanítják meg az eszközök kezelését. Tavaly a lakosság 19 százaléka volt 65 év feletti, 2030-ra ez az arány 24 százalék körül lesz. Legfőbb problémájuk az egészségromlás, a magányosság és a bűncselekményektől való félelem.

 

MW -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!