Kézművesség

2017.11.15. 14:00

A kézműves hagyományok újjáélesztésén dolgozik

A saját maga által kialakított világban él, kompromisszumot nem köt a Völgység ismert fafaragója, aki a közösségfejlesztést elősegítő program koordinátoraként is dolgozik a következő években.

Szerző: Balázs László, Fotós: Mártonfai Dénes

Szűkebb pátriájában kevesebb kültéri alkotása van Baksics Tibor fafaragónak, mint az ország többi részében, vagy külföldön. A Duna menti Alkotó Körrel az összes határon túli magyarok lakta területet végigjárta. Vannak munkái Németországban, Hollandiában, és néhány arab országba is eljutottak faragásai.

Közösséget is fejlesztenek a programmal

– Jobban szeretem a beltéri dolgokat: bútorokat, belső faragásokat, mert az UV-fény mindent megöl. Néhány merényletet még elkövetek a fa ellen, de egy korszak lezárult, új feladat aktív résztvevője leszek – közölte Baksics Tibor. – László Olga, a Templom Általános Iskola igazgatója olyan helyzetet teremtett, ami beleillik abba a képbe, szemléletváltásba, ami Filamella Tibor polgármester színre lépésével kezdődött a faluban. Az Iskolaközpontú helyi együttműködések című, 4 milliárd forint keretösszegű felhívásra az iskolából és a Tamási Tankerületi Központból, valamint a Templom Iskola Gyermekeiért Alapítványból álló konzorcium pályázata 70 millió forint uniós támogatást nyert. A kézműves hagyományok, fafaragó foglalkozások koordinátoraként veszek részt a közösségfejlesztést is elősegítő programban.

Ennek célja, hogy ösztönözze a közösségi kezdeményezések és új kapcsolatok létrehozását, ösztönözze a kulturális életben való részvételt, bátorítsa a civil kezdeményezéseket. A munkaterv fenntartási időszaka 3 plusz 2 év, jövő héten indulnak a foglalkozások, melyeket a tervek szerint kéthetente az önkormányzat által biztosított teremben tartanak.

Régi terve volt egy csináld magad klub

– A ´60-as években a legtöbb falusi ember mindent megcsinált a ház körül. Azóta ez kiveszőben van, nincs rá ideje az embereknek, mert reggeltől estig dolgoznak. Páran vagyunk még, akik egyszerű szerszámokkal be tudnak nyelezni egy fejszét – tette hozzá Baksics Tibor. – Régi tervem volt egy csináld magad klub, ahová bárki jöhet, apa a fiával együtt készíthet sámlit, madáretetőt. Arra szeretnénk helyezni a hangsúlyt, hogy az emberek 40 évvel ezelőtt megoldották a kézműves dolgokat fareszelővel, vonókéssel, élesebb baltával. Egy korosztálynak kimaradtak a fejlesztő tevékenységek.

A másik megvalósítandó tervével kapcsolatban az alkotóművész elmondta, az idei Hajdina Fesztiválon átadott szobrával kezdődött. A szeptemberben leleplezett alkotás főalakja egy nő, aki úgy fog egy hajdinakévét a kezében, mintha gyermeket tartana.

Egy állandó kiállítás létrehozásán is dolgozik

– Csak olyan művészi ihlet által létrehozott alkotásokkal szeretnék foglalkozni, ami szobortervek formájában megvan a számítógépemen, illetve a fejemben – szögezte le az 51 éves munkaviszonnyal rendelkező fafaragó. – A feleségem és lányom régóta mondja, hogy valósítsam meg a gondolataimat. Egy nagyobb, kiállításnak méltó keretet adó anyag létrehozása a terv, hogy fennmaradjon az utókornak. A Graz mellett élő lányom – aki majd tulajdonosa lesz – ebben segítségemre lesz és támogat. Elképzelhető, hogy állandó tárlat lesz. Inspirált, hogy egy idős barátom szuper pipákat csinált spanyol alapanyagból, és a ceglédi múzeumnak ajánlotta fel őket, hogy ne kallódjanak el.

A közgondolkodásban több évtizede próbálják megfogalmazni a művészet lényegét, esztétikai határait: hogy mi nevezhető művészetnek, ki nevezhető művésznek? Baksics Tibornak erről is határozott véleménye van.

– Nálunk sok ember elbírál olyan dolgokat, amihez gyakorlatilag nem ért. Azt szoktam mondani, kritizálja meg valaki az élő organizmusból készült dolgaimat, ha már egy kapanyelet megcsinált – hangsúlyozta a 66 éves művész. – Menekülési útvonalam a fával való foglalatosság 1972 óta. Vannak törvényszerűségek, amiket betartok. Kialakítottam egy világot magamnak, ebben élek, kompromisszumot nem kötök.

A Szent Család szakmai vitát váltott ki

Szemcsuk István és Törő György mellett Baksics Tibor a Völgység ismert fafaragója. A művész tagja a hét országban több mint félszáz tagot számláló Duna menti Alkotó Körnek. Legkülönlegesebb munkájának a 2012-ben Európa Kulturális Fővárosának, Maribornak készült alkotását tartja. A kiállításra egyedi dolgot kellett készíteni a Szent Családról. A klasszikus képet alkotta, csak honfoglalás kori ruhába öltöztette őket, nem barlangban, nem istállóban, hanem egy turul szárnyai alatt tűnik fel a három alak. Műve óriási szakmai vitát váltott ki, majdnem el sem fogadták. A „templomiskolában” lévő alkotását az 1996-os millecentenárium alkalmával Dávid Ibolya avatta fel. A két fejfa, nő és férfi faragott szimbóluma és Györe címere mellett egy nagyméretű domborművön a vérszerződés látható. A fafaragó a tervezéssel együtt 600 órát dolgozott az összeállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!