málenkij robot

2018.01.10. 08:30

Értelmetlenül szenvedtek

Balázs László, Fotó: Makovics Kornél

A Német Önkormányzat koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a „málenkij robotra” Szovjetunióba elhurcolt honfitársaink tiszteletére.

– 1945. január 1-jén 54 főt hurcoltak el „kis munkára” Bácskába kukoricát törni – nyilatkozta Simon Lászlóné, az önkormányzat elnöke. – A málenkij robot neve is hazugság, hiszen az utcán összefogdosott embereknek azt mondták, pár napnyi munkára viszik őket, majd évekre nyomuk veszett a földi pokolban. Hosszú és keserves kényszermunka várt rájuk a mai Ukrajna területén található Dombasz mellett.

– Az 54-ből 19 ember vesztette életét a munkatáborokban, ott nyugszanak valahol jeltelen sírokban, szeretteiktől távol – tette hozzá Simon Lászlóné. – A magam és az önkormányzat tagjainak nevében mondhatom, megérdemlik hogy évente egyszer fejet hajtsunk előttük, az emlékműre koszorúkat helyezzünk, ha már ezt a sírhelyüknél nem tudjuk megtenni.

Az elnök kiemelte: ezek az emberek hősök voltak, értelmetlenül szenvedtek, hiszen bűnük nem volt, csak az anyanyelvük a német volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!