visszatekintés

2017.12.26. 16:00

Ez történt 2017 júliusában

Év végéhez közeledve visszatekintünk 2017 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül. Így, mégha szubjektív módon is, de képet adunk a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal július van soron.

Hanol Erzsébet, fotók: Makovics Kornél, Mártonfai Dénes, Vida Tünde

„Ha rossz szándékkal jössz, legfeljebb három órád van”. Ezzel büszkélkedtek a györkönyiek, ugyanis ennyi idő alatt fogták el a rendőrök azt a férfit, aki rabolni ment a helyi takarékfiókba.

Közel száz mérkőzést vívtak a csapatok a Bonyhádi Termálfürdő területén rendezett régiós strandröplabdatornán Fotó: Makovics K.

Pénzt vitt Kenderesi Tamás, aparhanti származású olimpikon úszó is, csak éppen jótékony szándékkal. Még tavasszal bocsátotta árverésre a riói olimpián viselt tréningruháját, és az így befolyt összeget a decsi, négygyermekes Vaskó család számára ajánlotta fel, akiknek még márciusban vált a lángok martalékává az otthona. A melegítő a Balatonalmádiban élő Orbán Alexandrához került, akinek az édesapja licitált.

205 ezer forintot fizetett, Kenderesi Tamás pedig megduplázta ezt az összeget, és a további felajánlások révén 523 ezer forinttal segítették a nehéz helyzetbe került családot.

Orbán Alexandrának az úszó Kenderesi Tamás személyesen adta át a jótékony árverésre felajánlott tréningruháját Fotó: MW

A budapesti vizes vb-n is nagy tervei voltak Kenderesi Tamásnak, hiszen világbajnoki címszerzésre törekedett, végül negyedik helyen végzett 200 méter pillangón. De nem ő volt az egyetlen Tolna megyei kötődésű szereplője a világeseménynek. A paksi Csillag Show Tánc Egyesület a Duna Arénánál lépett fel.

Júliusban ünnepelte megalakulása 875. évfordulóját Bátaszék, ám kettős jubileumot ültek, ugyanis 25 éve annak, hogy a németországi Besigheimmel testvérvárosi megállapodást kötöttek.

Hidvégi-Üstös Pál velocipéddel érkezett Paksra, majd ment tovább. A férfi végigtekerte a Duna teljes hazai szakaszát Fotó: Vida T.

Volt okuk az ünneplésre az Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesületnek is, hiszen átadták azt az épületet Szekszárdon, amelyben fejlesztő- központot terveznek.

A hónap nagy eseménye volt a 25. Gastroblues Fesztivál. Remek koncerteket hallhatott a közönség Pakson, a legendák mellett fiatal, helybeli zenészek is szerephez jutottak.

Szintén sokakat vonzó, jelentős esemény volt az 50. Jubileumi Sárközi Napok rendezvénysorozatot lezáró Sárközi Lakodalom. A menyasszonyt Balogh Nóra, a vőlegényt Tőkés László alakította.

Az 50. Jubileumi Sárközi Napok rendezvénysorozat záró programja a Sárközi Lakodalom volt Sárpilisen. A menyasszonyt Balogh Nóra, a vőlegényt Tőkés László alakította Fotó: Mártonfai D.

Igazán forró napokat élhettünk meg júliusban, ami sokakat csábított a vízpartra. Sajnos tragédia is történt, egy 13 és egy 15 éves fiú merült el a Dunában Báta térségében. A nyár velejárója a darazsak és a méhek intenzív jelenléte, és többször is szakembert kellett hívni fészkek eltávolításához. Decsen egy négytagú családot ért olyan súlyos darázstámadás, hogy a csípések miatt kórházba kellett szállítani a gyerekeket és a szülőket. A föld alatti fészket aztán eltávolították, a kártékony darazsakat elpusztították.

Beiktatták a megyei rendőrfőkapitányt. Szabó Csaba ezredes a július 31-i hatállyal nyugállományba vonuló dr. Soczó László vezérőrnagyot váltotta. Új vezetője lett a Babits Mihály Kulturális Központnak is, miután Zsikó Zoltánt kinevezték a Szekszárdi Közművelődési Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének.

Dr. Soczó László vezérőrnagyot Szabó Csaba ezredes váltotta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság élén Fotó: Mártonfai D.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!