Cserfalvay-kúria

2017.08.12. 14:42

Felújítják Vörösmarty Mihály egykori megyei lakhelyét

Vidékfejlesztési támogatással felújítják Pincehelyen a Csefalvay család görbői kúriáját, Vörösmarty Mihály egykori lakhelyét, ahol elkezdte írni Zalán futása című művét.

MTI

A nagyközség önkormányzata közel 50 millió forintos támogatást nyert el a műemlék jellegű épület külső felújítására – közölte Fekete Gábor, a település független polgármestere az MTI-vel.

A 300 négyzetméteres, klasszicista stílusú házon építése óta jelentős rekonstrukciót nem végeztek, több helyen beázik, az ajtók elkorhadtak, falai vizesednek. A támogatásból teljesen szigetelik az épületet, felújítják a tetőt, külső nyílászárókat cserélnek, hőszivattyút építenek be, és kicserélik a ház vezetékrendszerét – mondta a falu vezetője.

A Csefalvay család kúriája az 1810-es években épült klasszicista stílusban; az akkor készült boltozatos szoba és két, hozzá kapcsolódó terem később több helyiséggel, nyitott tornáccal, majd egy háromosztású, tornácos szárnnyal bővült. A Csehfalvay Ferenc alispánsága alatt alispáni hivatalként működött épületben Vörösmarty Mihály 1822-23-ban patvarista joggyakornok volt.

A Csehfalvay Kúria
Forrás: pincehely.hu

Az irodalomtörténet szerint a költőt jó barátság fűzte a Csefalvay családhoz, itt írta meg a Zalán futása előszavát, és a hagyomány szerint egy fenyőfába monogramját is bevéste. A két betű már nem kivehető, a fenyőt azonban a költő fájaként tisztelik, és helyben védetté nyilvánították.

A házban, amely nyaranta képzőművészeti alkotótábornak ad otthont, népművészeti kiállítás, valamint Vörösmartyt idéző írások és a költő szobra látható. A felújítás után az önkormányzat a múzeum folyamatos nyitva tartását, illetve a ház egyik szárnyában lévő, húsz férőhelyes szállás fejlesztését tervezi – közölte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!