TOP-forrás

2017.07.16. 13:51

Sok tervük megvalósulhat hamarosan a gerjenieknek

Az éves költségvetését meghaladó pályázati forráshoz jut idén Gerjen község önkormányzata. A TOP-keretből százmilliót nyertek el, egyéb forrásból még ennél is többet.

Vida Tünde

Az általános iskola épületének energetikai felújítását is pályázati forrásból valósítják meg

Fotó: Vida Tünde

A község fejlesztési elképzeléseit és az ezek finanszírozását segítő pályázatokat kivétel nélkül a Paks II projekthez illesztve készíti el az önkormányzat. Romhányi Károly polgármester ennek tulajdonítja azt, hogy páratlanul eredményesek a pályázataik.

A legfrissebb hír, hogy a TOP-ban több mint 48 millió forintot nyertek el az általános iskola épületének energetikai célú fejlesztésére, ami szigetelés, fűtéskorszerűsítés és a nyílászárók cseréje mellett napelemek telepítését foglalja magába. – Köszönet illeti a megyei önkormányzatot és Hirt Ferenc fejlesztési biztost, mert átlátták, hogy ez egy paksi beruházással szomszédos településen fontos lépés – fogalmazott Romhányi Károly. – Külön öröm, hogy önerőre nincs szükség. Szintén TOP-forrásból végezhetik el az egészségház kialakítását, épületek funkciónak átcsoportosításával. Itt 50 milliót meghaladó a támogatás mértéke, de – mivel a költségvetés 64 millió forint – elképzelhető, hogy egyéb pályázati forrás után néznek. Az összeg elsősorban eszközbeszerzésre kell, mert az állomány igen elavult, némely darabja muzeális értéket képvisel. Az egészségügyi alapellátás biztosított, ezzel a körülményeket is megfelelő színvonalra tudnák emelni. 

A paksi atomerőmű által alapított Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány pályázatán négy igényük nyert pozitív elbírálást. Egy tanulmány elkészítése mellett a Gerjeni Lovasnapok szervezésére, egy korábban vásárolt ingatlan vendégházzá alakítására nyertek forrást, valamint a művelődési ház energetikai fejlesztésére. Ez tekinthető az épületfelújítás első ütemének, a következőre szeretnének még idén pályázni, hogy a gerjeniek és a majdan érkezők kikapcsolódását kulturált körülmények között tudják biztosítani. A 13 millió forint támogatást nyert beruházás egy-két héten belül elkezdődik. A vendégházra 12 milliót nyertek, s valamivel több mint kettőt saját forrásból biztosítanak. Egy műfüves pálya építésére, a korábban elsüllyed kishajó felújítására, valamint egy új kút fúrására nyert összeggel együtt meghaladja a 200 milliót a pályázati támogatás, ami igen derék összeg tekintve, hogy 140 millió a falu éves költségvetése.

A gerjeni lovasnapok megrendezésére is nyertek egymillió forintot

Az ivóvízprobléma is megoldódhat

Hosszú egyeztetéseket követően 12 millió forint állami támogatást kapott Gerjen önkormányzata a télen elsüllyedt, majd később kiemelt kishajó teljes felújítására.

Habár 2012-re elvégezték az ivóvízminőség-javító programot, a lakossági panaszok gyakorlatilag a kivitelezés lezárása óta folyamatosan érkeznek az önkormányzathoz. Romhányi Károly a károk csökkentése érdekében több lépést is tett, egyik most hozta meg az eredményt: a kormány 40 millió forintot különített el egy új kút fúrására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!