Vadkár

2017.09.18. 14:00

Szőlőben és kertben kárt okoznak az őzek

Egyre többször hallani arról, hogy bemerészkednek a lakott területekre a vadak, Tolna megyében főleg a vaddisznók és az őzek. Lerágják, feltúrják a kiskerteket, leeszik a szőlőt.

Szerző: Mauthner Ilona, Fotó: Makovics Kornél

 Ugyancsak meglepte pár héttel ezelőtt a bonyhádiakat, amikor egy vaddisznó a belvárosban, az autók és emberek között próbált meg utat találni magának. De a megye más településein is napi problémát jelent a lakott területen egyre nagyobb számban megjelenő vad. A témával kapcsolatban Kosaras Zoltánt, a Tolna Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézőjét kérdeztük.

Szekszárdon, a Kerékhegy környékéről több lakó is jelezte, hogy a vadászok az elejtett vadat a helyszínen zsigerelik ki, a beleket és egyéb haszontalan „mellékterméket” ott is hagyják. Erre a rókák, legyek rájárnak, és a környéket ez zavarja. A környékbeliek kérdése az, hogy ez a módszer megengedett, vagy a vadászok helytelenül járnak el?

Kosaras Zoltán elmondta, nincs arra vonatkozóan jogszabály, mely előírná az elejtett vad zsigereinek kezelését, illetve meghatározná ezek tárolását, elhelyezését. Az más kérdés, hogy a vadászoknak illene figyelni arra, hogy túrautak, tanösvények vagy a lakott területek közelében ez ne forduljon elő. Ha a vadászati hatóság ilyen jellegű bejelentést kap, akkor felszólítja a területileg illetékes vadászatra jogosultat, mondta Kosaras Zoltán. Ha egyébként elhullik egy állat, annak tetemét is pár nap alatt „eltakarítják” a rókák és más erre hivatott szervezetek.

A megye több településéről a szőlőtermelők jelezték, elszaporodtak az őzek, melyek bejárkálnak az ültetvényekre, és ott nagy kárt okoznak azzal, hogy belerágnak a szőlőfürtökbe. Szekszárdról, Bátáról, Bátaszék környékéről is érkeztek ilyen panaszok. Kosaras Zoltán elmondta, őzbakra április 15-től szeptember 30-ig lehet vadászni, a suta és a gida esetében viszont október 1-ig tilalom van. A megye őzállománya egyébként nem mutat növekedést, tehát nem az állomány növekedéséről van szó, inkább arról, hogy az őzek alkalmazkodnak a megváltozott viszonyokhoz, megszokják az ember közelségét, ezért a lakóterületekre is bejárnak, oda húzódnak, ahol kisebb a zavarás, nem folyik vadászat, mert ott érzik magukat biztonságban. A szekszárdi szőlőhegy nagy részén nem lehet biztonságosan vadászni, ezért húzódik ide az őz vagy a vaddisznó is.

Ajánlott az együttműködés

Probléma esetén a terület tulajdonosa jelezze a vadászatra jogosultak felé, ha a vad (őzek, szarvasok, vaddisznó.) jelenlétét tapasztalja. Az idén módosított vadászati törvény – mely március 1-től hatályos – együttműködési kötelezettséget ír elő a vadászok és a földtulajdonosok, földhasználók között.

Mint arról augusztus végén több hírportál is beszámolt, Bonyhád belvárosában megjelent egy vaddisznó. Ezzel kapcsolatban Kosaras Zoltán elmondta, az említett esetben a vaddisznó egy legálisan működő vadfarmról (zárt téri vadtartó hely) szökött meg.

Tolna megyében egyébként 67 vadászterület került kialakításra a vadászati törvényben meghatározott üzemtervi ciklus hatályba lépése óta (2017. március 1.). Az előző ciklushoz képest öttel több terület van. Akad olyan település a megyében, például Bátaszék, ahol egy közigazgatási területen több vadászterület található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!