Kék hírek, bulvár

2008.02.25. 19:46

Tizenöt évet is kaphat a kislányát megerőszakoló apa

Huszonnégy órán belül lakat alá került a lányát megrontó, megerőszakoló apa, sőt már előzetes letartóztatását is elrendelte a nyomozási bíró. A példás, sőt mondhatni példátlan ügy hátteréről és tanulságairól sajtótájékoztatón számoltak be rendőri és városházi vezetők.

ihárosi Ibolya

Dr. Kilián Orsolya jegyző kiemelte, hogy ez esetben működött a gyermekvédelmi rendszer. A kislány megbízott egyik tanárában, aki tudta, mi a teendője. Értesítette a családgondozót, aki azonnal szólt a hivatal illetékesének. Haladéktalanul jegyzőkönyvbe vették a gyerekek mondandóját, gondoskodtak biztonságos elhelyezésükről. Délután négykor a jegyző értesítette a rendőrséget. A férfit gondozására bízott gyermekének megerőszakolásával, vagyis nemi erőszak, megrontás és kiskorú veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Ezen bűncselekményekért így együtt, akár 15 év szabadságvesztést is kaphat elkövetője, mondta el dr. Varga Péter, Szekszárd rendőrkapitánya. Dr. Kilián Orsolya úgy látja, a törvény jó, a gyermekvédelmi rendszer kiépült, a többi már a rendszer szereplőin múlik.

Tavaly 330 bejelentés történt, egy évvel korábban 307. Nem tudni, hogy több lett-e az erőszak, vagy bátrabbak a sértettek. Húsz verekedő családtagot előállítottak, nyolcat pedig pszichiátriára szállítottak. 267 esetben maga a sértett kért segítséget, 4 elkövető értesítette a rendőrséget, 32 alkalommal hozzátartozók hívták ki a rendőröket. Négy családgondozó egy orvos és 22 szomszéd, illetve járókelő értesítette a rendőrséget. Egy 2003-as országos kutatás szerint a hatezer megkérdezett 1,8 százaléka számolt be gyerekkori szexuális zaklatásról, nemi erőszakról. Ezek kétharmadát családtag, vagy ismerős követte el. A sértettek majdnem a fele elmondta valakinek, de csak 8 százalék tett feljelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!