Kék hírek, bulvár

2008.03.21. 19:49

Egyre fiatalabb korban támad a cukorbaj

Robbanásszerűen növekszik a diabéteszes gyerekek száma. Az 5-10 évesek a legveszélyeztetettebbek, de sok újonnan felfedezett cukorbeteg kisgyermek még a negyedik életévét sem töltötte be.

F. Kováts Éva

Folyton szomjas a kisgyermeke, gyakran jár pisilni vagy kövér? Azonnal vigye gyermekorvoshoz! Könnyen lehet ugyanis, hogy cukorbetegség okozza a panaszokat. – A diabétesz a legveszélyesebb, legalattomosabb betegségek közé tartozik, mivel a beteg sokáig semmilyen tünetet nem észlel, jó a közérzete, de a kór már rombolja a szervezetét és ezért a szövődmények jelentkezhetnek – magyarázza dr. Rippl Ilona gyermekorvos. Ezek között ér-, ideg-, vesekárosodás, látásromlás, akár vakság is előfordulhat.

A szekszárdi megyei kórház főorvosa szerint komoly problémát jelent, hogy ma a gyermekek 15-30 százaléka túlsúlyos, a fiúk 5 százaléka, a lányok 5,5 százaléka kövér. Tízéves kor alatt a túlsúly duplázódott, az elhízás háromszorozódott az elmúlt néhány évben.
– Robbanásszerűen emelkedik a 2-es típusú cukorbetegség a gyerekeknél. Az elhízás és a betegség között szoros a kapcsolat, a diabétesznek ez a fajtája a kövér gyerekeket veszélyezteti elsősorban – mondta a doktornő.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Dr. Rippl Ilona a 16 éves paksi Csapó Árpádot vizsgálja Fotó: Gottvald
[/caption]A cukorbetegségnek két fajtája van, az 1-es típus főleg gyermek-, illetve fiatalkorban jelentkezik, oka a hasnyálmirigy inzulint termelő szigetsejtjeit pusztító folyamat, az inzulinhiány. A másik, az úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség, ami a szervezet inzulintermelésében bekövetkező hiba, vagy a termelt inzulin hatékonyságában bekövetkező zavar miatt áll elő, s általában idősebb korban alakul ki. Az orvosok nagy megdöbbenésére mára ez a fajta diabétesz nem csak a nyugdíjasoknál, hanem az óvodásoknál, iskolásoknál is jelentkezik. Kialakulásának elsődleges oka a kóros elhízás. A csecsemőkori és kisdedkori kövérség 25 százalékban, a serdülőkori 80 százalékban megmarad felnőttkorban is. Az elhízott gyermekek 58 százalékának van a cukorbetegségen kívül más, társult, az egészséget veszélyeztető kockázati tényezője, magas vérzsír, magas vérnyomás.

Fontos a betegség minél korábban történő felfedezése, hogy a szakszerű orvosi kezelés elkezdődhessen. A cukorbetegséget jól karban lehet tartani megfelelő diétával. A helyes diéta egészséges, élvezetes és változatos táplálkozást kell, hogy jelentsen. A betegség felfedezésekor ajánlatos beszerezni egy tápanyagtáblázatot, amelyben megtalálható az egyes élelmiszerek szénhidrát- és energiatartalma, ugyanis nagyon fontos a napi energiaszükséglet kiszámítása, ami a fizikai aktivitástól és az életkortól függ.

A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már jól karbantartható a gyermek és fiatalkori cukorbetegség az intenzív-konzervatív inzulinterápiával, amelynél a gyógyszerinjekció étkezés után is beadható, az inzulinadag pedig összehangolható a páciens étvágyával, az elfogyasztott étel összetételével, mennyiségével. Ily módon a diabéteszes gyerekek csaknem normális életet élhetnek. – Olyan problémáról van szó, ami megelőzhető lenne, ha a szülők nem hagynák elhízni csemetéiket – mondta dr. Rippl Ilona.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének lehetőségei

- Nem hagyják a szülők elhízni gyermeküket.

- A csecsemőkori táplálás követelményeit be kell tartani, mivel ekkor alakulnak ki az életre szóló étkezési szokások.

- Gyermek- és serdülőkorban magas energia-és zsírbevitel esetén kellő fizikai aktivitást kell biztosítani.

- Ha a családban előfordult cukorbetegség vagy túlsúly, inzulinnal szembeni érzéketlenséget jelző tünetek - hajlatokban, nyakon pigmentáció, alma-típusú elhízás -, akkor 10 éves kor felett rendszeres vércukor-szűrővizsgálatra kell vinni a gyereket.- A csecsemőkori táplálás követelményeit be kell tartani, mivel ekkor alakulnak ki az életre szóló étkezési szokások.

- Gyermek- és serdülőkorban magas energia-és zsírbevitel esetén kellő fizikai aktivitást kell biztosítani.

- Ha a családban előfordult cukorbetegség vagy túlsúly, inzulinnal szembeni érzéketlenséget jelző tünetek - hajlatokban, nyakon pigmentáció, alma-típusú elhízás -, akkor 10 éves kor felett rendszeres vércukor-szűrővizsgálatra kell vinni a gyereket. Dr. Rippl Ilona a 16 éves paksi Csapó Árpádot vizsgálja Fotó: Gottvald Dr. Rippl Ilona a 16 éves paksi Csapó Árpádot vizsgálja Fotó: Gottvald -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!