Kék hírek, bulvár

2010.02.07. 10:19

Rettegnek! Uzsorás Bazsa haragjától fél az egész utca

Csak néhány nap telt el azóta, hogy a dombóvári uzsorást és bűntársait elfogta a rendőrség. A helyiek attól rettegnek, csak idő kérdése és a "bankár" visszatér a város mélyszegénységgel sújtott utcáiba.

Rácz Tibor

Hosszú az Erzsébet utca Dombóváron, s még hosszabb a keze az utcában lakó uzsorásnak. Mindenhová elér. A nagy, vaskapus házhoz közeli kocsmahivatalban, amely alig pár négyzetméter, néhány férfi ücsörög csütörtök tizenegy óra körül sűrű füstbe burkolózva.

Amikor az uzsorázásról kérdezem őket, a hallgatásuk sűrűbb, mint az olcsó cigarettákból gomolygó nikotinfelhő. Egy szakállas, középkorú ember azt mondja, az legyen a Bazsa, meg a hitelt kérők dolga.
Néhány házzal odébb egy a feje tetején kopaszodó, lófarkas férfi támasztja a kerítést.

Szégyen gyalázat, ami itt történik. Pont azokkal a szerencsétlen, koldus emberekkel kell ezt csinálni? – mondja.

Egy másik egységben a főutcán is ismeri mindenki az uzsorást. Az egyik férfi a szememre veti, hogy miért ilyenkor kérdezősködöm, miért nem tűnt fel korábban, hogy miből is van ennek az embernek ennyi pénze, miből kaszinózik, jár Mercivel?
– Persze, ez a rendőröknek kellett volna, hogy feltűnjön – fűzi hozzá az ősz hajú, hatvan év körüli ember.

– Na azokat sem kell félteni, akik a kölcsönt felvették. Itt gépezik nagyrészük, meg más kocsmákban, amikor megjön a segély. Amikor két nap után a pénz elfogyott, s ételre nem jutott, mentek a Bazsához – mondja a pultosnő, közben törölgeti a szemüvegét. Még hozzáteszi, hogy ebbe az egységbe ritkán járt H. Ferenc, akkor sem alkoholt ivott. Közben az ajtó mellett játékgépeken folyamatosan zongorázik két férfi. Az egyik már a második tízezresét váltja.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ennek a dombóvári utcának a lakóit sanyargatták az uzsorások. Fotózni senki sem engedte magát, félnek a megtorlástól (Fotó: TS)
[/caption]– Egyébként nem a Bazsa házalt a kölcsönökkel, nem ment ki a házakhoz, azzal, hogy nem kell-e egy kis kamatos pénz. Persze, azzal, amit csináltak, valóban átlépték a határokat. A Katona József utca környékén kellene szétnézned, ott van egy kiskocsma, ahová érdemes betérni – mondja az ősz hajú. Állítása szerint H.-éknál több millió forintos berendezés van a lakásban. Ahogy mondja, ő már volt ott, gyönyörű minden.

A Katona József utcában, és környékén délután két óra körül nagy a csend, egy idős asszony áll egy kapu előtt, csönget. Amikor az uzsorázásról kérdezem, hogy tud-e olyanokról, akik tartoztak, azt mondja, ebben az néhány utcában jó néhányról tud, de nem akar erről beszélni. 
– Elegem van már ezekből – teszi hozzá.
– Kikből? – kérdezek vissza. 
– A cigányokból. Az összesből – válaszol, s bemegy a kapun.


Háromkor nyit a sarki kocsma, a pultosnő ötven forintot kér el két deci kóláért. Azt mondja, várjak csak türelemmel, úgyis hamarosan jön valaki, aki vett fel ilyen kölcsönt.
– Én nem akarok belefolyni ebbe, volt, hogy tőlem kérték a telefont, hogy fölhívják, de nem adtam oda.

Egy alacsony asszonyka egy babakocsit tol be a kocsmába egy év körüli kisgyermekkel. A nő, miután megtudja, mi járatban vagyok, gyanakodva néz, s bizonytalanul válaszol kérdésemre.
– Tudok olyanokról, persze – mondja.
– Ön is tartozott neki?
– Tartoztam, de már kitisztáztam magam.
– Mennyit vett fel?
– Huszat-huszonötöt – mondja bizonytalanul.
– Mennyit kellett visszafizetni?
– A dupláját.
– Mire kellett?
– A háztartásra, élelmiszerre.

Hozzáteszi, az emberek félnek. Bazsa előbb-utóbb kiszabadul, s megbünteti azokat, akik bemártották, vagy nem fizettek neki.
Kérdésemre elmondja azt is, ők mentek el az Erzsébet utcába, s kérték a pénzt. Ám segélykor már ők jöttek érte.

Egy csibészkülsejű fiatal férfi lép be, majd mondja az asszonynak, hogy menjen a férjéért, mert az "K.O."
– Hol az öcséd? – teszi fel a kérdést a fiatalembernek a a pultosnő.
Majd, hozzáteszi: mondd meg neki, ne is jöjjön, sőt ne is találkozzak vele! Hangjából érezni, sara van a kocsmában az ifjabbiknak.

A fiú után megyek. Az utcán azt mondja, legalább ötven olyan emberről tud, aki tartozott a környékből az uzsorásnak.
– Volt, aki millió fölött. Én is. Kétszázat kértem, lett belőle négyszáz, majd nyolcszáz.
Csak ők jöttek behajtani az adósságot?
– Ahh, voltak ezeknek embereik, verőlegények. Értették a dolgukat.
– Kaptál te is?
– A szocpolt odaadtam. Legalább öt olyan házról tudok, amiket pár százezres tartozás fejében vettek el.
Közben két fiatal lány áll ki az út szélére az egyik bepucolatlan ház előtt. Visító hangon tessékelik be a fiút, s lehülyézik, hogy nem tudja befogni a száját.

Mint azt korábban megírtuk, a rendőrség H. Lászlót, Bazsa rokonát is elfogta csütörtökön Dombóváron. A férfi több mint tízmillió forinttal verte át áldozatait.

Előzetes letartóztatásban a gyanúsítottak

Az ügyészség indítványára elrendelte a Szekszárdi Városi Bíróság H. Ferenc és élettársa előzetes letartóztatását csütörtökön. H. Lászlót, Ferenc testvérét, aki a gyanú szerint szintén részt vett a bűncselekményben, emellett több tíz milliós csalással is gyanúsítja a rendőrség. Az uzsora-bűncselekménynek akár több száz sértettje is lehet, hiszen nemcsak a városban, hanem a környékbeli településeken, sőt Baranya megyében is ténykedtek.

A gyanúsítottak 2008-óta folyamatosan adták ki a kamatos pénzt, amiért a sértetteknek a dupláját kellett visszafizetni. Az áldozatok folyamatos rendőri védelem alatt állnak. Jogi segítséget nyújt az uzsora-bűncselekmény áldozatainak a Fehér Gyűrű Közhasznú Alapítvány, a helyi önkormányzattól pedig munkalehetőségre számíthatnak. Emellett kárenyhítésért fordulhatnak a Tolna Megyei Igazságügyi Hivatalhoz, eddig hét család élt a lehetőséggel. A családok a 85527 forintos alapösszegnek legfeljebb a tizenötszörösét kaphatják meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!