Kék hírek, bulvár

2010.06.25. 18:36

Elmosta a kis üdülőfalu reményeit a pusztító özönvíz

Strandolni még nem lehetett a hideg miatt. Jelentős károkat okozott a hétfői vihar a faluban és a két tó közti töltésben. A pénztelenség miatt visszaesett a falusi turizmus.

TEOL/Ihárosi Ibolya

Jóformán még el sem indult az idegenforgalmi szezon Szálkán a kedvezőtlen időjárás miatt, mondta Pálfi János polgármester. Ráadásul a hétfői vihar is nagy károkat okozott a településen. Éppen pénteken adták be az igényüket a vis major pályázatra, harmincmillió forintra. Megrongálódott négy ház a Kossuth utcában, a járdaszegélyeket megbontotta a lezúduló víz. Elmosott egy kerítést és elvitt egy kis hidat is. A legnagyobb kár a két tavat elválasztó töltésben keletkezett, amely felett 40 centiméter magasan hömpölygött az ár. Ki is lépett a medréből a víz, de az károkat nem okozott, mert elegendőnek bizonyult az ártér, csak a füves területet öntötte el az ár.

A tó tulajdonviszonyai is jellemzően magyarosak. A földterület az önkormányzaté, a víz maga állami tulajdonban van. A halászati jog a megyei horgász szövetségnél van. A kezelői jog pedig a Duna-Sió Menti Vízitársulaté. Mindezek ellenére az önkormányzat beadta a pályázatot, mert az igényt a káreseményhez képest öt napon belül jelezni kell. Utána még húsz nap van a részletek tisztázására. Ez esetben arra is, hogy kinek milyen kötelezettségei vannak a két tó közti gát helyreállításában.
Az önkormánytat már eddig is sokat tett a vízelvezetés megoldása érdekében, mondta a polgármester. Nyertek is pályázatot, amelynek első fordulójában 124 millió forintot fordítottak a vízelvezetők kiépítésére. A már elkészült szakasz be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, a víz hamar levonult. A második fordulóban 83 millió forint van a munkák folytatására, az előkészített területen is károkat okozott a lezúduló esővíz. 

A kérdésre, hogy jelenthet-e adóbevétel-kiesést az idegenfogalom hiánya, Pálfi János hangsúlyozta, hogy semmiféle helyi adó nincs Szálkán. Ezzel is vonzani szeretnék a településre a vállalkozásokat
Már húsz éve foglalkozik vendéglátással Várfi Tibor, vannak tehát tapasztalatai, s mivel turizmus-menedzser, az elméleti tudása is megvan hozzá. Kérdésünkre elmondta, mint ahogy az általa létrehozott alapítvány nevében is benne van, Szálka turistaparadicsom lehetne. Mármint abban az esetben, ha a Szálkán vendéglátással foglalkozók képesek lennének az összefogásra. Már-már az alapítvány megszüntetését fontolgatja. Az együttműködés mindenkinek előnyös lehetne – mondta – hiszen minden vendéglátós mást kínál és a vendégek igényei is különbözőek. Évek óta tapasztalható a falusi turizmus visszaesése, az általános pénztelenség okából. Már tavaly is 25 százalékos visszesését tapasztaltak. Fürdőzni még jóformán nem is lehetett az idén.

A Szálkán a Művészetért Alapítvány ifjúsági művésztelepe 1992 óta működik. Sok évben fogadták egyetem, főiskola, egyesület művészpalántáit. Hosszú hétvégékre középiskolásokat is. Az idők változtával a program kibővül, ma már a kultúra, környezet és kommunikáció hármas jelszavával állítják össze a fiatalok programjait, mondta Decsi Kiss János, a tábor alapítója. Sőt, a jővőben az ép testben ép lélek jelszó alapján, a Tolna Megyei Labdarúgó Szövetség utánpótlás focistáinak helyet adnak a telepen. Az idén augusztus végéig 400-420 gyereket, fiatalt és felnőttet várnak hosszabb-rövidebb időre.

A gyerekek másként élték meg

A táborozás első napján tört a vihar a településre. A gyerekek merőben másként élték meg az eseményeket, mint a felnőttek, akik miattuk aggódtak. Emlékeikben bizonnyal ez lesz a legizgalmasabb táborozás. A közös munka, hogy ki kellett lapátolni a szobákból a vizet meg az iszapot, inkább összekovácsolta a gyerekeket, mondta Decsi Kiss János. Miután a Dél-Dunántúli viharról szóló hírek napvilágot láttak, náluk is csörögtek a mobiltelefonok. A gyerekek azonban panaszkodás helyett inkább rendkívüli élményként számoltak be a szülőknek a történtekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!