Kék hírek, bulvár

2010.06.22. 07:41

Normalizálódott a helyzet Tolnában a tegnapi özönvíz után

Tizenhét települést érintett komolyabban a hétfői nagy esőzés. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság folyamatosan küldi friss jelentéseit honlapunk számára.

TEOL

10 órai helyzetkép
Csikóstőttős
A Petőfi utcában az üresen álló házak őrzését a településőrök és a polgárőrök végzik. A kiköltöztetett 28 lakó még rokonoknál és ismerősöknél van. A tegnapi esőzés miatt a Hábi-árok mentén a töltést két helyen átvágták, a csatorna által vezetett csapadékvíz egy 100, illetve egy 150 hektáros földterületre lett kivezetve. A csatorna vízszintje emelkedik
A településre szállított 6000 homokzsák felhasználására még nem került sor. Felkészültek a védekezésre.

Simontornya
Folyamatos üzemben dolgozik három szivattyú (VIZIG, önkormányzati és Pv. Kirendeltség tulajdonú) amivel a felgyülemlett belvíz átemelését végzik a Sióba. A szivattyúzásnak köszönhetően a vízszint folyamatosan csökkent. Figyelőszolgálat működik, a kiépített nyúlgátnál.

Tamási
A kiépített nyúlgátas védelmi rendszernél (Vasút utca, Malom, Concordia telephelyén, üdülő területnél figyelőszolgálat működik. A Vasút utcánál két szivattyú folyamatosan működik. Az üdülőterületen két szivattyú üzemel, jelenleg szakaszosan. A védekezéshez szükséges anyagok, erő és eszköz rendelkezésre állnak, állandó figyelőszolgálat és készenléti erők is szervezésre kerültek. A tegnapi nap 10000 db homokzsák szállítására került sor.

Pincehely
A településen kiépített nyúlgátat figyelőszolgálat ellenőrzi. Vasúti átjárónál folyt védekezés.

Aparhant
Három szippantós autóval hat személy szippantja a vizet. tizenkét közmunkás utakat, árkokat takarít

Bátaapáti:
700 db zsákot építettek be lakóépületek védelmére.

Bonyhádvarasd
Az áramszolgáltatás szünetel mert a trafó víz alatt van. Az E-on szakemberei dolgoznak.

Kisdorog
Kossuth u. 129 szám alatti lakóház megsüllyedt, két személyt kitelepítettek. Tizenöt személy és három gép az uatat takarítja.

Kismányok:
Két házat homokzsákkal bevédtek.

Kisvejke 
Két ház összedőlt, nyolc lakót kimenekítettek.

Nagymányok
Kossuth utcában egy ház összedőlt, egy megrepedt kilenc lakót kitelepítettek, rokonoknál helyeztek el. 

Kakasd
Kakasd központjában a közútkezelő a 6. sz. főút tisztítását végzi. Polgármesteri hivatalnál 1600 töltött homokzsák, járművek és emberek állnak rendelkezésre. Figyelőszolgálat folyamatos.

Bonyhád
A településen a helyzet normalizálódott, ugyanakkor azonban két ház rongálódott.
 
Bátaszék
A településen 7 szivattyúval folyik a víz átemelése, ennek ellenére a vízszint lassan emelkedik.

Szekszárd
A város mélyebben fekvő részein lévő lakóházak pincéiből, szuterénjeiből kell a tűzoltóknak vizet szivattyúzni.

A Szekszárdi és a Dombóvári tűzoltóság állománya folyamatosan vonul vízszívatásra, fakivágásra, egyéb műszaki mentésre. Katasztrófavédelmi állomány a csapadékvíz okozta károk miatti munkákat segítette. Lakosság részéről kb. 180 fő védekezési-, szivattyúzási- és figyelőszolgálatot látott el. Tolna megyei kitelepítettek száma a tegnapi napon és az éjszaka során tovább emelkedett, elhelyezésük önkormányzat által biztosított épületekben illetve rokonoknál biztosított.

Ma már 2000 homokzsák kiszállítására került sor az érintett településekre.

6 órai helyzetkép
1.1. Csikóstőttős

A Petőfi utcában az üresen álló házak őrzését a településőrök és a polgárőrök végzik. A kiköltöztetett 28 lakó még rokonoknál és ismerősöknél lakik. A tegnapi esőzés miatt a Hábi-árok mentén a töltést két helyen átvágták, a csatorna által vezetett csapadékvíz egy 100, illetve egy 150 hektáros földterületre lett kivezetve. A településre szállított 6000 homokzsákot még nem kellett felhasználni.

1.2. Simontornya
Folyamatos üzemben dolgozik három szivattyú (VIZIG, önkormányzati és Pv. Kirendeltség tulajdonú) amivel a felgyülemlett belvíz átemelését végzik a Sióba. A szivattyúzásnak köszönhetően a vízszint folyamatosan csökkent. Figyelőszolgálat működik, a kiépített nyúlgátnál.

1.3. Tamási
A kiépített nyúlgátas védelmi rendszernél (Vasút utca, Malom, Concordia telephelyén, üdülő területnél figyelőszolgálat működik. A Vasút utcánál két szivattyú folyamatosan működik. Az üdülőterületen két szivattyú üzemel, jelenleg szakaszosan. A védekezéshez szükséges anyagok, erő és eszköz rendelkezésre áll, állandó figyelőszolgálat és készenléti erők is szervezésre kerültek. Tegnap 10.000 homokzsákot szállítottak ki.

1.4. Pincehely
A településen kiépített nyúlgátat figyelőszolgálat ellenőrzi.

1.5. Nagymányok
A települést érintő Mocsárvölgyi-árok a vízgyűjtő területén a tegnap lehullott nagymennyiségű csapadék miatt megtelt és folyamatosan emelkedett a vízszintje. A polgármester III. fokú belvízvédelmi fokozatot rendelt el az érintett területre, a védekezési munkákat 15 fő bevonásával és homokzsákok felhasználásával folytatták. 2200l/perc Honda szivattyú és 2000 homokzsák kiszállítására került sor. Öt házból kitelepítettek 24 lakót őket rokonokhoz, ismerősökhöz költöztették. Az Izményi patak estére 10-12 cm-t apadt, a védekezést a tűzoltószertárnál és a szolgáltató háznál folytattak 50 fővel, itt homokzsákot töltöttek. A településen (Kossuth u-ból) 25 fő kimenekítése vált szükségessé, rokonoknál helyezkedtek el.
 
1.6. Závod
A Fő utcán kb. 250 m-en kiöntött a patak és elöntött 7 házat. A védekezést az önkormányzat folytatta.
 
1.7. Kakasd
Kakasd központjában 40 cm-es vízátfolyások voltak, a 6-os utat lezárták. A település felett lévő két tó árapasztóján 25-30 cm magasan folyt át a víz mely az éjszakai órákra jelentősen csökkent. Polgármesteri hivatalnál 1600 töltött homokzsák, járművek és emberek állnak rendelkezésre. Figyelőszolgálat folyamatos.

1.7. Szekszárd és Kakasd között a 6 sz. főúton Sötétvölgynél
A Sötétvölgyi-tónál sár zúdult  a 6. sz útra, a főutat a a siófoki elágazótól Kakasdig lezárárták. A Sötétvölgyi gyerektáborból jelzés érkezett, 80 gyermek nem tudott kijönni a faházakból, amelyeket körbe ölelt a víz. A gyermekek kimentése igazgatóságunk dolgozói, a TMRFK Neutron egysége és a Szekszárdi tűzoltók, a Gemenc Volán illetve egy kakasdi erőgép segítségével megtörtént.

1.8. Bonyhád-Majos
Majoson 12 ház lábazata volt víz alatt, nem lehetett megközelíteni sem gépjárműfecskendővel, sem gépjárművel sem gyalog, 60 m2-en átázott egy melléképület, konyha, a vízszint csökkenése után megkezdték a szivattyúzást a lakosokkal.

1.9. Csibrák
Vöröshadsereg u. 34-ben két idős embert ki kellet hozni a lakásból, a délutáni órákban nem volt megközelíthető a település, teljes útzár volt. Később a vízátfolyás megszűnt, patak vízszintje jelentősen csökkent. A patak visszatért a medrébe, az útzárat később feloldották.

1.10. Jágónak
Petőfi u. 16. szám alatti háznál az önkormányzat védekezik.

1.11. Mucsi
A Hőgyészről kért markológép a helyszínre ment, segítségével megnyitották az árkokat, így a víz elfolyt. Figyelőszolgálat működik.

1.12. Kisdorog
A települést ketté szelő patak megáradt. Csak traktorral volt megközelíthető. Három lakóház állapota kritikus volt, két másik házból 1-1 személy lett kitelepítve. 30 fő készenlétben állt, illetve sarat lapátoltak, utat tisztítottak. 2000 homokzsák kiszállítására volt szükség.

1.13. Kalaznó
A hőgyészi tavak vizének átfolyása következtében három lakóház veszélyeztetve volt. Homokzsákokkal bevédésük megtörtént.

1.14. Váralja
Nagy mennyiségű csapadék felduzzasztotta a településen keresztül haladó patakot. A víz a település főútját elöntötte, majd a helyzet normalizálódott.

1.15. Bonyhád
A településen 7 helyen dőlt össze melléképület. A cikói úton egy ház életveszélyessé vált, a 6 lakó rokonokhoz költözött. 20 fő 500 db homokzsákot töltött meg, majd figyelőszolgálat megszervezésére került sor. 
 
1.16 Bátaszék
A településen 5 szivattyúval folyik a víz átemelése.
 
1.17 Tevel:
A patak kiöntött, elárasztotta a vízmű területét, három lakóházat kellett homokzsákokkal körbekeríteni. 

1.18 Aparhant
Vízátfolyás miatt útlezárás volt

1.19 Szekszárd:
A város mélyebben fekvő részein lévő lakóházak pincéiből, szuterénjeiből kellett a tűzoltóknak vizet szivattyúzniuk.

Vízátfolyás miatt nem volt járható az út a Mázai vasúti átjárónál, Mucsi és Závod között, Paradicsompusztánál, Bonyhád és Aparhant között, Kurd-Gyulaj között, Csibráknál, Szálkai út.
A megyében a tegnapi nap során néhány óráig volt néhány település megközelíthetetlen, jelenleg elzárt település nincs, a Regöly-Keszőhidegkút közötti 6318. sz. úton teljes útzár van vízátfolyás miatt. Az érintett települések kerülő úton megközelíthetőek. 6407 sz. úton Nagyszokoly településen hídfej leszakadás miatt teljes útzár van érvényben. 6508. sz. úton Koppányszántónál félpályás útlezárás van, útpadka leszakadás miatt.

A megye tűzoltó állomány 65 esetben vonult. 33 esetben vízszívatásra, 5 esetben fakivágásra, 9 esetben egyéb műszaki mentésre, 1 esetben villámcsapás okozta tűzesethez, valamint 17 esetben téves jelzésre. Katasztrófavédelmi állomány 26 fővel, csapadékvíz okozta károk miatti munkákat segítette. Lakosság részéről kb. 180 fő védekezési-, szivattyúzási- és figyelőszolgálatot látott el. Bonyhád és Zomba között 2 gépjármű, Grábóc és Bonyhád-Börzsöny között 2 gépjármű, Mucsi és Tevel között 4 gépjármű elakadt, a mentésük megtörtént.
A vízszívatások esetében lakosság türelmét kérjük, rengeteg a bejelentés, a tűzoltók az egyik helyről a másikra vonulnak a veszélyeztetés függvényében.

Tolna megyei kitelepítettek száma a tegnapi nap során 32 fővel 119-re emelkedett, elhelyezésük önkormányzat által biztosított épületekben illetve rokonoknál biztosított. A tegnapi nap során 27300 db homokzsák kiszállítására került sor.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!