Kék hírek, bulvár

2010.09.13. 19:54

Fényes nappal, karddal, vasrúddal követelte a pénzt adósaitól

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást két dombóvári uzsorázással foglalkozó család ügyében a dombóvári rendőrkapitányság.

TEOL/R.T.

A sértettek szerint előfordult, hogy H. Ferenc, ahogyan sokan ismerik, Bazsa karddal, vasrúddal felfegyverkezve követelte a havi törlesztést adósaitól a városban fényes nappal – hangzott el a Dombóvári Rendőrkapitányság hétfői sajtótájékoztatóján.

H. Ferencet és párját, K. Ilonát, valamint családjukat kiterjedt rokonságával együtt ismerték a helyiek és annyira tartottak tőlük, hogy jellemzően csak és kizárólag adataik és vallomásaik zártan kezelése mellett voltak hajlandóak az ügyben tanúskodni.

– A gyanú szerint Dombóváron, illetve a környező településeken mélyszegénységben élő személyeknek százszázalékos kamatra adtak kölcsönt, s a nem fizetőket életveszélyesen megfenyegették, zsarolták – mondta Kitanics Zsuzsanna sajtóreferens.

Hozzátette, a nyomozás eredményeként H. Ferenc esetében 18 minősített zsarolás és 20, bűnszövetségben elkövetett uzsora bűncselekmény okán látják indokoltnak a vádemelést. Bazsa élettársát, K. Ilonát 6 minősített zsarolással és 9 uzsorabűntettel gyanúsítják. A párra 22 sértett tett terhelő vallomást.

Kiderült: annak ellenére, hogy a család papíron minimálbérből élt, több milliós vagyonra tettek szert. Drága autót, különleges ékszereket vásároltak. A nyomozók rátaláltak egy vidéken elásott fém kazettára is, amelyben a szakértői vélemény alapján közel 6 millió forint értékű arany ékszer lapul.

A nyomozási bíró elrendelte a gyanúsítottak vagyontárgyainak zár alá vételét. Ugyancsak minősített zsarolással és uzsora bűncselekménnyel gyanúsítja a kapitányság a dombóvári M. Lászlónét és lányát M. Andreát. Ők szintén havi százszázalékos kamatra adtak hitelt – a rendőrség tudomása szerint nyolc sértettnek – s halálosan megfenyegették az adósokat, ha nem fizettek.

A két uzsorás család tagjaira – ha az említett bűncselekmények beigazolódnak – akár nyolc év börtönt is kiszabhat a bíróság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!