Kék hírek, bulvár

2013.07.14. 18:24

Késéssel ugyan, de hamarosan átadják a Béla teret

Folyamatosan adja át a város a forgalomnak a szekszárdi Béla király teret. A felújítás jó egy hónapos csúszással, július végén, augusztus elején fejeződik be.

Budavári Kata

A felújítás egyértelműen a finisébe jutott, ezt mindenki láthatja, aki arra jár. A térkövezéssel jórészt elkészült a Reneszánsz Zrt., mint ahogy a templom melletti körforgalommal is. Itt már felfestették a gyalogátkelőhelyek csíkjait is. A forgalmi rend megváltozott, a Bartina utcáról érkezőknek elsőbbséget kell adniuk a körforgalomban haladóknak. Korábban a Bartina utca felől érkezőnek volt elsőbbsége. A teret részlegesen már át is adta a forgalomnak a város, azonban arra kérik a közlekedőket, hogy figyelmesen autózzanak és járjanak a területen, ugyanis az építkezésen a munkagépek még dolgoznak. Autóval már a Munkácsy-, a Bartina-, a Babits- és a Flórián utcák felől is megközelíthető a tér. A gyalogosoknak pedig arra kell figyelniük, hogy az általuk használt gyalogutakat kordonok jelölik, melyeknek helyét a felújítás előrehaladtával olykor változtatja a kivitelező cég. A gyalogosok visszakapják a tágasabbá váló főteret, amit az egységes térburkolat tovább hangsúlyoz.

– Akit vonz a zöld, annak csak ajánlani tudom, hogy a felújítás befejezése után fedezze fel a megyeháza kertjét, melyet körbe lehet járni – mondta Horváth István polgármester. Arra a kérdésünkre, hogy mennyi zöld felület marad a Béla téren a városvezető elmondta, a fák egy részét azért kellett kivágni, mert betegek, korhadtak voltak. – A szakemberek azt javasolták, hogy mozgatható, azaz konténeres, nagy cserepes növényeket helyezzünk ki. Ez azért lesz jó, mert egyfajta mediterrán hangulatot lehet elérni velük, másrészt például ha rendezvény van a téren, át lehet rendezni őket. Ezekkel, illetve a térburkolattal, az utcabútorokkal, nem is beszélve a szobrokról, pihenőmedencékről, szökőkutakról és csobogóról, mely a sziklából vizet fakasztó Szent László alakját is felidézi, sokszínűvé teszik a teret – tájékozatott a városvezető. Ehhez még azt is hozzátette, hogy a Szüreti Napok visszaköltözik a belváros szívébe, a megújult fesztivál nagyszínpadát azonban a megyei önkormányzat előtti négy sávos úton állítják majd fel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Napról napra egyre több látszik a néhány hét múlva elkészülő Béla király térből, illetve az új forgalmi rendből (fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A csúszásra vonatkozóan Horváth István elmondta, egyértelműen a rengeteg téli csapadék és a húsvét környéki zord időjárás tehető felelőssé. Nemcsak az volt a baj, hogy esőben nem lehet dolgozni, de például a közművesítéskor azt is meg kellett várni, hogy a szervizárkok kiszáradjanak. A lényeg azonban, hogy a befejezés tényleg csak egy karnyújtásnyira van, és akkor kezdődhet az újabb produkció, a piac felújítása. – Elsősorban a Béla király téren és környékén élők, de valamennyi szekszárdi lakos eddigi türelmét köszönjük, ez a beruházás a helyi embereknek és vendégeiknek készül, bízunk abban, hogy mindenkinek elnyeri majd tetszését – tette hozzá a polgármester. 

A piac felújítása lesz a következő lépés

A szekszárdi piac új, fedett árusítóhelye hét-kilenc hónap alatt készül el, a felújítási munkálatok július végén, augusztus elején kezdődhetnek. Azért ekkor, mert ez az átalakítás igazodik a Béla tér rekonstrukciós munkáinak befejezéséhez. Parkolóhely a jelenleginél mindenképpen több lesz, egy kisebb parkolóház is épül itt. Maga az őstermelői piac az eddigi 1200 négyzetméter helyett 1700 négyzetméter lesz. A felújítás idejére az árusok a Liszt Ferenc térre költöznek, ezért itt száznegyven négyzetméteren dolgoztak be a kátyúkba mészkőzúzalékos anyagot.

Különleges látvány a városkapu

Az első elképzelések szerint megnyitották volna a megyeházát övező várfalat a piactér felé. Ezt azonban a védett várfal miatt a műemlékvédelmi szakértők nem támogatták. Azonban már látszik a piac melletti parkolóból, hogy a most felújított belváros egyik legszebb pontja az úgynevezett városkapu lesz a Várközben. A megyeháza kertjét egy fél hídra futó lépcsőn lehet majd a Várköz utca felől megközelíteni. Ez a megoldás az egykor börtönként is működő megyeházát a szomszédos dologházzal összekötő hídra emlékeztet, amelyen a rabokat munkára szállították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!