Kék hírek, bulvár

2015.09.22. 11:51

Fáradhatatlanul és alaposan végzi a munkáját

Rangos szakmai elismerést vehetett át a Siófokon rendezett Szakdolgozói Tudományos Kongresszuson Basa Erzsébet, a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet egynapos sebészetének főműtősnője, főnővére.

Balázs László ([email protected])

Több évtizede dolgozik az egészségügyben: 15 évet szülésznőként, 15 évet pedig műtősnőként töltött el a bonyhádi kórházban, de néhány évig a krónikus pulmonológiai osztályon ápolónőként is tevékenykedett. 

– Bonyhádon 2007-ben szűnt meg az aktív ellátás. 2010-ben jelentősen átszerveztük a részleg működését, ennek koordinálásban jelentős szerepem volt. Szaktudásom, tapasztalatom segítséget jelentett az osztálynak – említi a kezdeteket Basa Erzsébet. – Azóta működünk ebben az ellátási formában. A beteg-ápoló kapcsolat még adekvátabb, mert ugyanaz a szakszemélyzet dolgozik az osztályon, mint a műtőben. Reggel felvesszük a beteget, az első találkozás ekkor történik. Utána egy szakápoló marad vele az osztályon, majd a műtősnő és az aneszteziológiai szakasszisztens kíséretében viszik a beteget a műtőbe. A személyzet állandó, az elzárt műtői légkörhöz képest ez egy teljesen más világ.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) 2006-ban alapított szakmai díját azoknak a kamarai tagoknak ítélik oda, akik hivatásuk képviseletével az egészségmegőrzés, az ápolás terén példaértékű eredményt értek el, és kimagasló teljesítményükkel hozzájárultak a szakdolgozói tevékenység fejlesztéséhez. Szerencsére van számos olyan ember ma a magyar egészségügyben, akik a betegek érdekeit képviselő, mély humánumú, lelkiismeretes szakemberek. 

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A bonyhádi egynapos sebészet főműtősnőjének, Basa Erzsébetnek a teljesítményét felettesei és a betegek egyaránt nagyra értékelik (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

– Szeretem a betegeket, elköteleződtem a műtői és ápolói munka iránt. Pozitív a mi egynapos sebészetünkön, hogy nincs elkülönítve a műtő, a betegekkel ugyanúgy találkozunk a műtőn kívül is – jegyezte meg Basa Erzsébet. – Mindenki tudja, hogy a magyar egészségügy forráshiányos. Bonyhádon a munka az utóbbi években zökkenők, fennakadások nélkül zajlik. Igyekszünk költséghatékonyan dolgozni, a betegek a mi lehetőségeinknek megfelelő, reményeink szerint maximális ellátást kapják, megfelelő műszerekkel, anyagfelhasználással. Az ortopédiai, traumatológiai, általános sebészeti és nőgyógyászati műtétek a terveknek megfelelően, rendben zajlanak.

– A betegek, a kollégáim és a kórházvezetőség szerint elkötelezett vagyok hivatásom iránt. Pályafutásom során sok mindent tapasztaltam. Úgy jutottam el a vezetői pozícióig, hogy folyamatosan képeztem magam. Műtősnő, szülésznő, diplomás ápoló és egészségügyi menedzser képesítést is szereztem. Az egészségügyi beavatkozások, gyógyszerek, terápia rohamosan fejlődnek. Napra késznek kell lenni minden téren, szinten kell tartani magunkat. Erős szakmai alázattal, a betegekkel való legjobb bánásmóddal, türelemmel és kitartással, valamint megfelelő szaktudással igyekszem ellátni feladataimat – hangsúlyozta a kitüntetett. 

A megyei bizottságé volt a döntő szó

A siófoki Hotel Azúrban tartott kongresszuson az idei évben is a megyékből egy, a fővárosból pedig két egészségügyi dolgozó kapta meg a megyei szakmai díjat. A három helyi szervezetből (szekszárdi, bonyhádi, dombóvári kórház) a vezetők javasolnak egy-egy személyt a megyei bizottságnak, amely eldönti, ki az, aki a díjra érdemes. A főműtősnő esetében dr. Barcza Zsolt főigazgató-főorvos és Bányai Jánosné ápolási igazgató volt a javaslattevő. Elismerve fáradhatatlanul dolgozó, munkáját nagy alapossággal végző beosztottuk teljesítményét.

Lépést kell tartaniuk a fejlődéssel

A műtői munkacsoport nélkülözhetetlen tagja a műtősasszisztens (műtősnő), aki az előkészületi és a műtét utáni feladatokon kívül jelentős szerepet tölt be a közvetlen műtéti szakaszban. A képesített műtősasszisztens a műtétet végző orvosnak és asszisztenseinek műszerel (instrumentál), melyhez elengedhetetlen a műtét folyamatának és az ahhoz szükséges műszerek és anyagok listájának pontos ismerete. A technika fejlődésével a műtétek repertoárja folyamatosan változik: új eljárások, új technikai eszközök jelennek meg. A műtősasszisztenseknek ezzel a fejlődéssel folyamatosan lépést kell tartaniuk, de változik a munkakörnyezet és a képzés, valamint az ide vonatkozó jogszabályok rendszere is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!