Kék hírek, bulvár

2017.06.30. 15:21

Nem engedték a mentőnek, hogy a klinikára vigyék a beteg gyereküket

A szülők maguk akarták a pécsi Gyermekklinikára vinni a 10 hónapos gyermeket, ezért jogerősen felfüggesztett börtönt kaptak.

I. I.

Jogerősen 10 hónap, egy évre felfüggesztett börtönre ítélte a Szekszárdi Járásbíróság a gyermeke egészségét veszélyeztető anyát. Az apa, szintén jogerősen, egy év négy hónap, két évre felfüggesztett börtönt kapott kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt. A bíróság mindkét vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

Az ítélet szerint a vádlott szülők 10 hónapos gyermeke tavaly július 17-én hasi panaszok miatt rosszul lett, ezért a szülők a kisfiút a tolnai orvosi ügyeletről a szekszárdi kórház gyermekosztályára vitték, ahol megállapították, hogy a kisgyermeket további ellátás céljából a pécsi gyermekklinikára kell átszállítani, mert a gyermek ellátását a hétvége miatt a szekszárdi kórházban nem tudják megoldani.

A kezelőorvos közölte a szülőkkel, hogy a gyermeket csak mentő viheti Pécsre, mert a betegség esetlegesen akut állapotot is kiválthat, amely csak azonnali orvosi kezeléssel szüntethető meg, ennek elmaradása esetén a kisfiú élete veszélybe kerülhet. A szülők azonban az átszállítást maguk akarták megoldani, ezért az orvosi tiltás ellenére magukhoz vették a kisgyermeket és távoztak a kórházból. A kezelőorvos azonnal értesítette a rendőrséget, akik a lakóhelyükön megtalálták a vádlottakat, akik éppen a kisfiú holmijait pakolták össze. A rendőri intézkedés segítségével végül mentővel szállították be a pécsi Gyermekklinikára a gyereket, akit bélbetüremkedés miatt még aznap megműtöttek, majd 4 nap elteltével hazaengedték.

A bíróság a szülőket azért marasztalta el, mert gondozási kötelezettségük súlyos megszegésével a kiskorú gyermek testi épségét veszélynek tették ki. A vádlottak védekezése szerint a gyermeket azért akarták saját gépjárművel maguk átszállítani a klinikára, mert az ügyeletes orvos többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elvégezni a gyermek vénabiztosítását és elkezdeni az infúziós kezelését. E miatt elvesztették bizalmukat az orvossal szemben. Azt azonban nem vették figyelembe, hogy a kisfiú orvosi ellátás nélkül akár életveszélyes állapotba is kerülhetett volna. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a szülők rendezett családi körülményeit és azon vádlotti szándékot, hogy a gyermeket nem a klinikai kezelés alól akarták kivonni, hanem maguk kívánták oda beszállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!