közlekedés

2018.04.21. 13:00

A gyalogos közlekedés alapvető szabályaira hívják fel a figyelmet

Fontos, hogy a gyalogosok is közlekedjenek felelősségteljesen, hívja fel a figyelmet a Tolna megyei Rendőr-főkapitányság.

TEOL

A gyalogosok köztudottan a közúti közlekedés legveszélyeztetettebb résztvevői közé tartoznak. Közúti balesetben érintettségük esetén szinte mindig személyi sérülést szenvednek, valamint a gyalogosok esetében az átlagosnál jóval magasabb a halálos balesetek aránya, ezért elengedhetetlen követelmény a szabályos, figyelmes, megfontolt közlekedés a részükről is.

Jellemző, hogy sok gyalogos figyelmen kívül hagyja a közúti jelzéseket, illetve nem a kijelölt gyalogos-átkelőhely fokozott védelmében próbál átkelni az úttesten. A gyalogosok sokszor túlságosan bíznak védettségükben, figyelmetlenül lépnek az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közeledő jármű távolságát és sebességét, illetőleg másik jármű vagy tereptárgy takarásából féktávolságon belül lépnek az úttestre, esélyt sem hagyva a járművezetőknek az időben történő megállásra.

A gyalogosokra is vonatkoznak a közlekedési szabályok, eszerint elsősorban a járdán kell közlekedniük, ahol pedig nincsen járda, ott a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell haladniuk. Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs – vagy az a gyalogos közlekedésre alkalmatlan -, a gyalogosok lakott területen lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben az úttesten közlekedhetnek.

A gyalogosok rendkívül sokat tehetnek azért, hogy az elütések elkerülhetőek legyenek, s ne váljanak közúti balesetek sérültjévé, áldozatává. A legfontosabb, hogy legyenek tisztában a rájuk vonatkozó KRESZ szabályokkal és tartsák is be azokat. Mozgásuk legyen kiszámítható, ne változtassanak indokolatlanul irányukon, sebességükön amennyiben közutat keresztezik, vagy közvetlen közelében gyalogolnak és csak ott keljenek át az úttesten, ahol arra a jogszabály lehetőséget teremt (legbiztonságosabb, ha a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, a forgalomirányító fényjelző készülék zöld jelzésére haladnak át)! Olyan helyen, ahol a gyalogosnak a járművekkel szemben nincs elsőbbsége, csak akkor lépjen az úttestre, ha meggyőződött arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja.

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!