bűnügyi statisztika

2018.07.10. 11:30

A lakosság is elégedett a rendőrség munkájával

Tovább csökkent a napvilágra került bűncselekmények száma a megyében. A lakosság a lehetséges 5 pontból 4,39-re, az Országos Rendőr-főkapitányság kiválóra értékelte a Tolna megyei rendőri szervek elmúlt évi munkáját.  

Ihárosi Ibolya, fotó (archív): Makovics Kornél

A bűnügyi adatok országosan a lakosság számára is hozzáférhetővé váltak. A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával ugyanis létrejött a Prevenciós Bűnözésstatisztikai adattár (PRE_STAT) térinformatikai alkalmazása. Az alkalmazás segítségével a rendelkezésre álló bűnügyi, társadalmi, gazdasági és statisztikai adatokból megtudható például, hogy mennyivel csökkent a bűncselekmények száma Magyarországon az elmúlt években. Vagy éppen, hol volt a legtöbb, avagy legkevesebb az ittas vezetés. Melyik járásban volt a legtöbb betörés, vagy a lopás. A könnyen kezelhető felületen ügyfélkapus bejelentkezést követően a felhasználók néhány kattintással készíthetnek lementhető tematikus térképet, vagy diagramot.

A Tolna megyei bűnügyi és közlekedés-biztonsági helyzetéről, a megye rendőreinek tavalyi munkájáról a Tolna Megyei Önkormányzat legutóbbi közgyűlésén számolt be Szabó Csaba ezredes, rendőrfőkapitány. A beszámolót a közgyűlés elfogadta. Az eredményeket olyan körülmények közt érték el, hogy a megye földrajzi elhelyezkedéséből adódóan, az illegális migráció kapcsán Tolna megyei rendőröket is igénybe vettek az államhatár védelmére. Ez azonban nem volt hatással a lakosság szubjektív biztonságérzetére, a már elért közbiztonsági helyzet nem változott, az ismertté vált bűncselekmények száma tovább csökkent. Hagyományosan jó a rendőrség kapcsolata az önkormányzatokkal, a társzervekkel és a médiával, állapította meg a beszámoló.

A bűncselekmények számának csökkenő tendenciáját jól mutatja, hogy 2010-ben 9247, Tolna megyében elkövetett bűncselekményre derült fény, míg tavaly már csak 4310-re. Az előző évhez viszonyítva a csökkenés 4,3 százalékos. Az úgynevezett kiemelt bűncselekmények száma, amelyek leginkább irritálják az embereket és hatással vannak a lakosság szubjektív biztonságérzetére, több mint a felével csökkent a szóban forgó időszakban, 4634-ről 2257-re. A csökkenés 2016-hoz képest 11,7 százalékos volt.

Tavaly egyetlen gyilkosság történt Tolna megyében, mint annak idején beszámoltunk róla, egy idős nőt megölt az albérlője, élettársa. A lopások és betöréses lopások együttes száma is következetesen csökkent az utóbbi négy évben. Ezek száma 2010-ben még 3243 volt, tavaly pedig 1417. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma nőtt 5, a rablásoké pedig az előző évihez képest 53,8 százalékkal, de ez annyiban megtévesztő, hogy alacsonyak a számok, azaz 13 helyett 20 rablás történt tavaly a megyében. Ez azonban még így is kevesebb, mint a fele a 2010-ben elkövetett 42-nek. Az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény tekintetében a nyomozások eredményességi mutatója 2016-ban 69,4 százalék volt, ami egy év alatt 68,7 százalékra változott.

A főkapitányságon tavaly áprilisban komplex ellenőrzés volt, amelynek során számottevő hiányosságot nem tártak fel. Felmérés készült arról, milyennek értékeli a lakosság az önkormányzatok és rendőrség együttműködését, illetve a települések közbiztonságát. A lehetséges 5 pontból 4,39-et adott a lakosság. Az Országos Rendőr-főkapitányság kiválóra értékelte a Tolna megyei rendőri szervek elmúlt évi munkáját.

A már elért eredményekre alapozva a következő időszak főbb feladatai között változatlanul szerepel a külső határok védelme, a közlekedésbiztonsági helyzet további javítása, különösen a halálos balesetek és a balesetben elhunytak számának csökkentése. A lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló jogsértések elleni hatékony fellépés. A büntető- és szabálysértési eljárások gyorsítása, a rendőri munkára vonatkozó jogszabályok hatékony, jogszerű és szakszerű alkalmazása, valamint az elektronikus ügyviteli és ügyintézési feladatok eredményes végrehajtása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában