bírósági ítélet

2019.01.21. 14:00

A sínekre hajtott, és jött a vonat, de megúszta

A férfi későn vette észre a vasúti átjárót biztosító fénysorompó tilos jelzését, az átjáróba hajtott és a sínen állt meg. Emiatt a Tolna irányából Nagydorog felé közlekedő vonat bal elejének ütközött az autója jobb elejével.

Ihárosi Ibolya

Vasúti átkelő Békéscsabán

Fotó: Illusztráció

Bűnösnek mondott ki a bíróság egy 31 éves férfit a vasúti közeledés biztonsága elleni vétség elkövetésében és ezért 100 napi tétel pénzbüntetésre ítélte, amelynek egy napi tételét 1500 forintban határozták meg. Ha nem fizetné meg az így kiszabott 150 ezer forintot, akkor azt tételenként egy nap fogházra kell átváltoztatni. Ezen túlmenően a bíróság két hónapra eltiltotta vádlottat a B kategóriába tartozó gépjárművek vezetésétől, valamint kamatostól meg kell fizetnie kártérítésként a MÁV-nak 69 ezer forintot.

A vádlott tavaly április 8-án délután jó látási viszonyok között közlekedett Szedres irányából Tengelic felé a 6235-ös mellékúton, amikor későn vette észre a vasúti átjárót biztosító fénysorompó tilos jelzését. Az átjáróba hajtott és fékezést követően a sínen állt meg. Emiatt a Tolna irányából Nagydorog felé közlekedő, menetrend szerinti motorvonat bal elejének ütközött az autója jobb elejével. A motorvonat az engedélyezett óránkénti 100 kilométeres sebességgel haladt.

A személyautóban a vezetőn kívül még ketten, a vonaton pedig 2 fő személyzet és 19 utas utazott. A baleset következtében senki sem sérült meg. Ez szerencse, a vádlott azonban mindezek mellett mégiscsak veszélyeztette a vasúti közlekedés, a vonat személyzetének és utasainak életét és biztonságát. A bíróság mind a szabályszegést, mind pedig a veszélyeztetést gondatlannak minősítette.

A vádlott a nyomozás során, majd pedig a bíróság előtt is beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, amit a bíróság elfogadott, mert összhangban áll az ügy irataival, bizonyítékaival. A bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a szabályszegés súlyosságát, de enyhítő körülménynek számított a vádlott beismerő vallomása, megbánó magatartása, rendezett személyi és munkahelyi körülményei, és hogy lemondott a tárgylásról. Ugyanakkor a munkahelyét csak akkor tarthatja meg, ha jogosítványát rövid időn belül visszaszerzi, ugyanis árubeszerzési kötelezettségei is vannak, amelyhez szükséges a gépkocsihasználat. Ezért a bíróság az eltiltást csak rövid időre és egy kategóriára határozta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!