katasztrófavédelem

2019.07.02. 15:30

A szabályok, előírások a gazdák javait is védik

Tolnai Népújság

Fotó: Shutterstock illusztráció

Minden évben történik olyan tűzeset a betakarítási munkálatok során, ahol több tízmilliós értékű munkagép semmisül meg, nem beszélve arról, hogy a tűz továbbterjedésével a még lábon álló gabona is a lángok martalékává válik. Ezért nagyon fontos, hogy a gazdák a saját és anyagi javaik védelme érdekében betartsák az aratással kapcsolatos tűzvédelmi szabályokat. Erre is felhívta a figyelmet Kiefaber Gábor alezredes, kirendeltség-vezető azon a fórumon, amelyet a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Nemzeti Agrárkamara Tolna Megyei Igazgatóságával együttműködve szervezett a gazdáknak.

Feri Róbert főhadnagy, a kirendeltség hatósági osztályának kiemelt főelőadója az irányított égetés szabályait ismertette. A veszélyes áruk szállításával kapcsolatos szabályokat is ismertette a jelenlévőkkel. Tekintettel arra, hogy gyakran előfordul, hogy a gazdáknak gázolajat, növényvédő szereket vagy mű­trágyát kell szállítaniuk.

Az aratás előtti gépszemléről Kovács Tamás törzsőrmester beszélt, aki elmondta, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, hogy milyen géppel lehet részt venni a betakarítási munkákban. Az előadásból kiderült, hogy aratás előtt vizsgálni kell többek között a munkagép elektromos rendszerét, az esetleges olajfolyásokat, üzemanyagellátó- és a kipufogó rendszert, melyekre akár a munka közti szünetekben is érdemes egy-egy pillantást vetni a biztonság érdekében.

A fórum végén Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Megyei Igazgatóságának igazgatója szólt a megjelentekhez, és ő is a szabályok betartására kérte a gazdákat a saját és anyagi javaik biztonsága érdekében – olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában