vádemelés

2019.02.03. 07:00

Az őt ellátni akaró mentőápolóra támadt az ittas férfi

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, súlyos testi sértés és személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás miatt emelt vádat egy 57 éves szekszárdi férfi ellen a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock illusztráció

A vádlott 2018. június 7-én este ismeretlen mennyiségű szeszesitalt fogyasztott el, amelytől leittasodott és a szekszárdi lakóhelye előtti közterületen hangosan kiabált, megzavarva a közelben lakók nyugalmát. Telefonos bejelentés alapján este fél 11-kor érkeztek a helyszínre a szolgálatot teljesítő rendőrjárőrök. A vádlott ekkor az út szélén ült, és többszöri rendőri felszólítás ellenére sem volt hajlandó hazamenni. Beszéde összefüggéstelen, érthetetlen volt. Mindezek miatt a rendőrjárőrök az ügyeleten keresztül mentőt hívtak.

A mentőautó a sofőrrel és az ápolóval éjjel 11 óra 6 perckor érkezett meg. A szolgálatot teljesítő mentőápoló, a későbbi sértett, megpróbálta ellátni a szitkozódó, agresszívan viselkedő vádlottat, és rávenni arra, hogy szálljon be a mentőbe, ő azonban csak percek múlva indult el a jármű felé. Az ápoló kinyitotta a mentőautó oldalajtaját, a vádlott fellépett a küszöbre, de amikor a sértett ebben segíteni akart neki, a vádlott legalább kétszer a jobb könyökével az őt segíteni akaró férfi felsőteste felé ütött, de ezek nem érték el a sértettet. Ezután a vádlott a mentőautó belsejében dulakodni kezdett az ápolóval, megragadta és megcsavarta bal kezének hüvelykujját.

A dulakodás során mindketten elestek. A vádlottat átmenetileg a rendőrök intézkedése fékezte meg, ugyanis agresszív magatartásával a kórházba szállítása közben sem hagyott fel, amennyiben többször megöléssel fenyegette meg a sértettet. A bántalmazás következtében a mentőápoló ujja eltört, azt meg is kellett műteni, sérülése így súlyos, nyolc napon túl gyógyuló. Emellett a vádlott fenyegetései a sértettben komoly félelmet keltettek.

A vonatkozó jogszabályok szerint az állami mentőszolgálat tagjai a mentéssel és betegszállítással összefüggésben közfeladatot ellátó személynek számítanak.

A büntetlen előéletű vádlottal szemben az ügyészség halmazati büntetésként végrehajtásában felfüggesztett, börtön fokozatú szabadságvesztés büntetés kiszabását, és a felfüggesztés idejére pártfogó felügyelet elrendelését szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál. Indítványozta ezenkívül az ügyészség, hogy a bíróság külön magatartási szabályként írja elő a vádlott számára, hogy alkoholproblémát kezelő ellátásban vegyen részt, továbbá a bíróság adjon helyt a sértett által előterjesztett kártérítési igénynek.

Közfeladatot ellátó személyek

Fokozott jogi védelmet biztosít a jogalkotó az olyan személyeknek, akiknél ez az általuk betöltött munkakör közérdekű volta és jelentősége folytán indokolt. Ezek egyik csoportja az állami mentőszolgálat, valamint a mentésre feljogosított más szervezet, mint például a nem állami mentőszolgálat, valamint a mentésügyben közreműködő társadalmi szervezetek tagja a mentéssel és betegszállítással összefüggésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában