ítélet

2019.08.22. 20:00

Börtönbe küldték a verekedő, sértegető hajléktalan vádlottat

Első fokon, nem jogerősen végrehajtható börtönbüntetésre ítélte a bíróság a többszörösen büntetett előéletű vádlottat.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock

Testi sértés bűntette és két rendbeli becsületsértés vétsége miatt egy év nyolc havi börtönbüntetésre ítélt egy 38 éves férfit a Szekszárdi Törvényszék és három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Elrendelték ugyanakkor egy korábbi, két év próbaidőre felfüggesztett egy év kilenc havi börtönbüntetése végrehajtását, mert az újabb bűncselekményt a felfüggesztés ideje alatt követte el, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője. A férfi ellen szóló két vádiratot a bíróság egyesítette.

A többszörösen büntetett előéletű vádlott nőtlen, vagyontalan, kőműves a végzettsége és rész-munkaidőben dolgozik is. Esetében a kórosság mértékét el nem érő személyiségzavart és alkoholfüggőséget állapított meg a szakértő. Olyan eltérést azonban nem talált, amely a férfit cselekménye következményeinek felismerésében korlátozta volna. A férfi négy hajléktalan társával együtt még 2017 novemberében a megyeszékhelyen egy padon italozott. A vádlott és a sértett között vita alakult ki, amelynek során a vádlott legalább kétszer ököllel arcul ütötte a társát, akinek vérezni kezdett az orra. A orrcsont-törést szenvedett, amelynek tényleges gyógytartama 4-6 hét.

2018 szeptemberében a rendőrök igazoltattak valakit, amit az utcán ordibáló vádlott is látott. Az egyik rendőr felszólította a férfit, hogy hagyja abba a hangoskodást, aki ennek nem tett eleget, míg végül előállították. Az előállító helyiségben a férfi folytatta az ordibálást. Ezúttal a rendőröknek címezve a mondanivalóját, amelyek közül legfeljebb a köcsög, a majom és a férgek idézhető. A vádlott az eljárás során, a bíróságon is, a súlyos testi sértést először beismerte, majd visszavonta és mást nevezett meg tettesként. A becsületsértő kijelentéseket szintén hol tagadta, hol pedig beismerte.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a bűncselekmények elővetése óta eltelt időt, a vádlott életkörülményeit, személyiségzavarát és túlnyomórészt együttműködő magatartását. Súlyosító körülmények számít a vádlott büntettet előélete, és az, hogy rendszeresen, erőszakos jellegű, rendbontó, a társadalmi normákkal szembehelyezkedő bűncselekményeket követ el. A büntetés kiszabása során mérlegelték, hogy a vádlottat az egyre súlyosodó büntetések – próbára bocsátás, közérdekű unka, elzárás, felfüggesztett szabadságvesztés – sem tartották vissza a további bűnelkövetésről. A vádemeléskor is folyamatban volt ellene újabb büntetőeljárás. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője azonban részbeni felmentésért és a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában