bírósági ítélet

2019.05.24. 14:00

Egy idős nőt gázolt halálra az autóbusz, elítélték a sofőrt

A járásbíróság első fokon végrehajtható fogházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki autóbusszal halálra gázolt egy idős nőt Dombóváron. A vádlott nem ismeri el bűnösségét és felmentésért fellebbezett.

Ihárosi Ibolya

Fotó: TMKI

Közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondott ki bűnösnek egy férfit a Dombóvári Járásbíróság, és ezért 1 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte. Ezen kívül további 3 évre eltiltották a közúti járművezetéstől. Meg kell fizetnie az államnak az eljárás során felmerült valamivel több mint 800 ezer forint bűnügyi költséget. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

A vádlott 2017. szeptember 28-án reggel egy autóbuszöbölben várakozott az általa vezetett busszal. Amikor látta, hogy kollégája megérkezett az autóbusz-pályaudvarra, egy hellyel előrébb akart állni, hogy a bevált gyakorlat szerint helyet adjon a kolléga által vezetett másik járműnek. A férfi az autóbusz ajtófékét kikapcsolta, és a nyitott ajtóval gázt adva elindult. Emiatt az autóbusz hitelen felgyorsult és az autóbuszöböl vonalvezetésétől eltérve, a magasított útpadkán keresztül a gyalogos járdára hajtott, ahol fellökte és maga alá gyűrte az ott álló áldozatot, aki egy menetrend szerinti járatra várakozott.

A szakértői megállapítás szerint a baleset áldozata az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, életét az azonnali orvosi segítség sem menthette volna meg. A büntetlen előéletű és sokféle járműkategóriára érvényes vezetői engedéllyel rendelkező vádlott a bíróság megállapítása szerint már az elindulás előtt láthatta a sértettet.

A bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte a sértett szenvedéseit és azt, hogy a bűncselekmény elkövetését tagadó vádlott nem mutatott sem megbánást, sem együttérzést. Enyhítő körülmény ugyanakkor a vádlott büntetlen előélete, korábbi munkáltatójának kedvező véleménye, amely szerint a férfi a munkáját átlagos jó szinten végezte, és hosszú ideje balesetmentesen vezetett.

Vizsgálták a műszaki hiba lehetőségét

A tanúk elmondása szerint, amit a vádlott sem vitat, az autóbusz motorja hirtelen felpörgött, a jármű megindult, majd megállt. A busz a járdán haladva kidöntött egy szemeteskukát, egy hirdetőoszlopot és egy virágtartót. A gázolásig a busz mintegy 30–37 métert tett meg, az elütés sebességét 20–30 kilométer/órában határozták meg. Egyik szakértő kipróbálta és ajtófékkel, illetve kikapcsolt ajtófékkel sem tapasztalt felpörgést. A véletlen felpörgés lehetőségét a szakértők kizárták.

A vádlott és a védelem szerint viszont a jelenséget az autóbusz műszaki hibája okozhatta. A jármű általános műszaki állapotát is megvizsgálták és megfelelőnek találták. A bíróság elfogadva a szakértői véleményeket, úgy foglalt állást, hogy a motor felpörgését, tehát az azt követő balesetet is a vádlott szabályszegése okozta. Az érintett busznál sem a balesetet megelőzően, sem azóta nem fordult elő ilyen hiba. Egy másik ugyanilyen típusú autóbusz esetében egyszer megtörtént már, hogy felpörgött ugyan a motor, de azt fékezéssel le lehetett állítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában