ítélet

2019.04.14. 16:00

Fadarabbal és késsel is élettársára támadt a vérmes asszony

Helyben hagyta az első fokon, életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és emberölés bűntettének kísérlete miatt kiszabott 4 év 6 hónap börtönbüntetést a Pécsi Ítélőtábla. A kétszer is élettársára támadó asszonyt további 5 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Az ítélet jogerős.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock

A vádlott, egy 44 éves, büntetlen előéletű, Tolna megyei nő és a sértett hosszú ideje élettársi kapcsolatban éltek, közöttük rendszeres voltak a tettlegességig is fajuló veszekedések. Még 2014. augusztus 3-án történt, hogy a sértett születésnapját ünnepelték, majd lefeküdtek aludni. A sértett azonban éjfél körül felébresztette élettársát, hogy adjon neki enni. A nő, pontosabban meg nem állapítható előzmények után, bement a nappali szobába és jobb kezével felkapta az ajtót kitámasztó fadarabot, odalépett a kanapén ülő sértetthez és a fadarabbal nagy erővel fejbe vágta. Az ütéstől a férfi homlokán 4 cm hosszúságú, repesztett sérülés alakult ki, amely jelentős vérzéssel járt és eltört a homlokcsontja.

A sérülések tényleges gyógytartama körülbelül 6-8 hét volt, de a fejre leadott nagy erejű ütés következtében súlyosabb következmények, így a közvetett, illetve közvetlen életveszélyes állapot kialakulásának reális veszélye is fennállt.

Miután a sértett a kórházi kezelése után hazatért, továbbra is állandó veszekedések és tettlegesség közepette folytatták az életüket. Az unokák láthatása miatt 2017 júniusában többször is szóváltásba keveredtek. Így történt ez június 17-én is, amikor ismét veszekedtek amelynek során a vádlott egy 18,5 cm pengehosszúságú konyhakéssel támadt a kanapén fekvő élettársára és háromszor mellbe szúrta. A szúrásoktól a sértett, akit a mentők kórházba szállítottak, közvetett életveszélyes állapotba került. A szakértő szerint a sérülések elhelyezkedése miatt akár halálos szívsérülés kialakulásának reális veszélye is fennállt.

Az elsőfokú bíróság, a Szekszárdi Törvényszék a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés és emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek és ezért halmazati büntetésül 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A törvényszék ítélete ellen az ügyész a vádlott terhére, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett. Az új eljárási szabályok szerint a másodfokú eljárásban az ítélőtábla, ha a vádlott első fokon beismerte bűnösségét, a tényállás megalapozottságát a már nem vizsgálhatta. A felülbírálat tárgyát kizárólag a kiszabott büntetés képezte. Ennek mértékét a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla szükségesnek és elégségesnek is találta, így a törvényszék határozatát helybenhagyta. Az ítélet jogerős, tájékoztatta lapunkat Hornokné dr. Décsei Katalin az ítélőtábla sajtótitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában