nem jogerős

2018.03.17. 14:45

Első fokon nem találták bűnösnek Kocsis Istvánt

K.G., illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Első fokon bizonyítottság hiányában felmentették a hűtlen kezelés és a sikkasztás vádja alól Kocsis Istvánt, aki 2002 és 2005 között a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, majd ezt követően 2005-től 2008-ig a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója volt.

A vállalat tanácsadója, Sz. András azonban két év börtönbüntetést kapott négy év próbaidőre felfüggesztve bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelésért és pénzmosásért.

A harmadrendű vádlottat, V.-S. Lászlót felmentették, de a negyedrendűt, Kocsis István feleségét orgazdaságban és pénzmosásban bűnösnek találta a bíróság, és két év börtönbüntetést szabott ki rá négy évre felfüggesztve.

A Fővárosi Főügyészség azzal vádolta Kocsis Istvánt és társait, hogy 15 milliárd forint kárt okoztak az államnak azzal, hogy előnytelen szerződéseket kötöttek. A vád szerint bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követtek el, egy szerbiai erőműfejlesztéssel, az energianád-programmal és több tanácsadói szerződéssel, szállodavásárlással összefüggésben. Eszerint egyikük érdekeltségébe tartozó offshore céget is felhasználtak a pénzek mozgatására.

A 2013. óta folyó büntetőperben a Kaposvári Törvényszék már hozott ítéletet, ezt azonban a Pécsi Ítélőtábla korábban hatályon kívül helyezte, így új eljárásban tárgyalták Kaposváron az ügyet. A jelenlegi ítélet indoklásakor a bíró kimondta: nem találtak adatot, ami Kocsis István bűnösségét igazolta volna.

A döntéseket sokszor az azóta elhunyt vezérigazgató-helyettes hozta. A bíró nem talált bűnszervezetre utaló nyomokat, a hierarchikusan meghozott döntések illeszkedtek az MVM üzleti tervébe, a balkáni terjeszkedésbe. Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában