ittas vezetés

2020.02.09. 11:30

Nem áll rosszul megyénk, de van hova javulni

A közhiedelem szerint Tolna megye élen jár, ha ittas vezetésről van szó. Utánajártunk hát, hogyan alakult ezen a fronton az elmúlt néhány év.

TEOL

Forrás: Shutterstock

Internetes mémek, viccek sokasága tarkítja a témában a közbeszédet, általában arra kihegyezve, hogy mennyire gyakori megyénkben az alkohol hatása alatt elkövetett járművezetés. Kíváncsiak voltunk rá, hogy ez a valóságnak megfelelő hiedelem-e. Segítségül a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) tavalyi statisztikáit hívtuk. A számok alapján pedig kijelenthető, hogy közel sem annyira rossz a helyzet, mint azt sokan gondolják. Megkeresésünkre Komlósiné Kiss Anett, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy valóban picivel az országos átlag felett van Tolna megyében az ittasan okozott balesetek száma, de erősen árnyalja a képet a megyénket jellemző kedvező baleseti statisztika.

A tavalyi évben ugyanis országosan a balesetek 8,3 százalékában volt ittas személy a sérüléssel járó baleset okozója, míg megyénkben ez az arány 10,51 százalék. Meg kell említeni viszont, hogy ez a bő 10 százalék összesen 31 regisztrált esetet jelent. Komlósiné Kiss Anett kiemelte továbbá, hogy a személyi sérüléses balesetek száma összességében csökkent tavaly Tolnában, ám az ittasan balesetet okozók halmaza szinte ugyanakkora maradt ezen belül, mint az egy évvel korábbi időszakban. Így történhetett meg, hogy bár „csupán” eggyel emelkedett az ittasan okozott, sérüléses balesetek száma 2018-hoz viszonyítva, ez a változás mégis 9,3 százalékról a már említett 10,51 százalékra ugrást eredményezett a statisztikai kimutatásban, hiszen közben a megyei sérüléses balesetek száma 322-ről 293-ra csökkent.

Megvizsgáltuk továbbá, miként alakultak a számok a korábbi években. Ehhez a Belügyminisztérium bűnügyi statisztikáit használtuk fel. Ez alapján, 2013 és 2018 első féléve között összesen 1624 bűncselekménynek számító esetet regisztráltak a megye rendőrei. Évente tehát átlagosan nagyjából 300 ittas sofőrt szűrtek ki, s előztek meg ugyanennyi potenciális balesetet tevékenységükkel.

Mi számít ittas vezetésnek?

Lényegében minden. Magyarországon ugyanis zéró tolerancia van az ittas vezetést illetően, azonban ezen belül három kategóriát különböztet meg a szabályozás.

0,05–0,15 mg/l közti légalkohol-koncentráció a legenyhébb szint, mely akár fél pohár bortól is bekövetkezhet. Ez szabálysértésnek minősül, közigazgatási hatósági eljárást von maga után, illetve 30 ezer forint pénzbírságot és 6 büntetőpontot.

0,15-0,25 mg/l közti légalkoholszint-koncentráció: 8 büntetőpont, 100 ezer forintos büntetési tétel és szintén közigazgatási hatósági eljárás a következménye.

0,26 mg/l-től pedig már büntetőjogi kategória (bár ez emberenként változik, de akár pár pohár bor vagy egy-két sör is büntetőeljárást vonhat maga után). A Tolna megyei bírói gyakorlat alapján, az ilyen esetek csaknem 100 százaléka a vezetői engedély elvételével és több százezer forintos pénzbírsággal jár. Érdemes tehát kétszer is megfontolni, hogy párszáz forintért taxit hívjunk inkább, mintsem ittasan volán mögé üljünk.

Néhány konyakmeggy miatt ugorhat a jogosítványom?

Kell-e aggódni, ha vezetés előtt elfogyasztottunk egy-két dianás cukrot vagy konyakmeggyet, esetleg alkoholtartalmú szájvízzel öblögettünk? Nos, a mai érzékeny alkoholteszterek ezeket is kimutatják, ám mivel az említett termékek rendkívül gyorsan (10-15 perc alatt) felszívódó alkoholt tartalmaznak, könnyen tisztázható a helyzet egy röviddel az elsőt követő, második méréssel. Ha tényleg csupán pár cukorka csúszott le indulás előtt, a megismételt mérés nullát fog mutatni, és nem lesz további szankció – magyarázta Komlósiné Kiss Anett.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában