ítélet

2019.06.07. 14:00

Nem jogerősen hét év börtönre ítélték a drogkereskedőt

Súlyos börtönbüntetést kapott a 30 éves férfi, aki „fűvel” és új pszichoaktív anyagokkal kereskedett.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Shutterstock

Hét év börtönbüntetésre ítélt egy 30 éves férfit kábítószer-kereskedelem, valamint úgynevezett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt a Szekszárdi Járásbíróság, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője. Ugyancsak hét évre eltiltották a vádlottat a közügyek gyakorlásától. A bíróság a férfival szemben 346.500 forint vagyonelkobzást is elrendelt, és meg kell fizetnie több mint 466 ezer forint bűnügyi költséget. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A vádlott szakmunkás, nőtlen, őrizetbe vételét megelőzően dolgozott. A szakértői vélemény szerint a férfinak a kórosság mértékét el nem érő személyiségzavara van és pszichoaktívszer-függő. Mindez azonban nem befolyásolta abban, hogy felismerje tettei következményét. Ugyancsak kábítószerrel visszaélések miatt egyszer már 3 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélték. A férfi 2018 eleje és augusztus 29-e között fűnek nevezett kábítószerrel és pszichoaktív anyagokkal kereskedett. A vevők, akiknek az ügyét egy másik eljárásban vizsgálták, általában a lakásán keresték fel a vádlottat, aki maga is fogyasztó volt. A rendőrség 2018. augusztus 29-én tartott házkutatást a vádlott lakásán, ahol növényi származékokat foglaltak le. Ezek hatóanyag-tartalma az úgynevezett csekély mennyiség felső határát kétszeresen meghaladta, de messze nem érte el a jelentős mennyiség alsó határát. A férfi a drogot vásárlóktól összesen minimum 346.500 forintot kapott.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte beismerő vallomását, megbánó magatartását és azt a körülményt, hogy életvezetését igyekszik a helyes mederbe terelni, bár utóbbit már korábban megpróbálta, de sikertelenül. A szabadságvesztés kiszabásakor a büntetési tétel középmértéke az irányadó. Ebben az ügyben a halmazati büntetés középmértéke 7 év szabadságvesztés.

Bizonytalan összetétel és hatás

Az elmúlt években rendkívüli mértékben megnőtt az új típusú úgynevezett designerdrogok fogyasztása. Ezeket az anyagokat kábítószernek minősülő készítmények kémiai szerkezetének módosításával hozzák létre, hogy annak a hatása az eredetivel egyező legyen, de legálisan lehessen forgalmazni. A tervszerűen végrehajtott kémiai módosítások szinte korlátlan lehetőséget biztosítanak újabb és újabb szerek előállítására. Mivel ezek a szerek károsítják az ember egészségét, a polgárok egészségének védelméhez fűződő társadalmi érdek miatt a Büntető törvénykönyv az új pszichoaktív anyaggal visszaélést is büntetni rendeli, olvasható a szóban forgó ítélet indokolásában. Az anyagok összetételének folyamatos változtatása miatt, hogy melyeknek a forgalmazása büntetendő, egy szintén változó lista tartalmazza. Ezek az anyagok már csak azért is veszélyesek, mert származásuk, összetételük, hatóanyaguk, viszonylag biztonságos adagolásuk legtöbbször nem ismert, illetve változó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában