bírósági ítélet

2019.07.28. 15:15

Ötödször is elítélték a férfit lopás miatt

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Lopás bűntette és lopás vétségének elkövetése miatt 240 óra közérdekű munkára ítélt egy 33 éves férfit a Dombóvári Járásbíróság. A köz­érdekű munkát díjazás nélkül, hetente legalább egy napon, szabadidejében, vagy a heti pihenőnapon köteles elvégezni. Meg kell ezen kívül fizetnie kicsit több mint 183 ezer forint bűnügyi költséget.

A vádlott iskolai végzettséggel nem rendelkezik, vagyontalan, rokkantnyugdíjas, nőtlen, de három kiskorú gyermeke van. A szakértő véleménye szerint a férfi tettei következményeinek felismerésében és az ennek megfelelő cselekvésben enyhén korlátozott.

Már négyszer elítélték, mindig lopás miatt, közérdekű munkára, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre. A bíróság le is vonta a következtetést, miszerint a férfi ebből igyekszik fenntartani magát. A vádlott tavaly április közepén, pontosan meg nem határozható napon a kerítésen átmászva bejutott egy lakatlan ház udvarára, majd az ajtót befeszítve bement az épületbe.

Ellopott majd mindent, amit csak talált, illetve elvinni képes volt. Így például két gázpalackot, tangóharmonikát, mikrohullámú sütőt, kenyérpirítót, két faliórát, kávéfőzőt, plédet, ágyneműt, bögréket, poharakat. A lopási kár több mint 74 ezer forint volt. Ezen kívül a vádlott az ajtó megrongálásával 40 ezer forintnyi kárt is okozott a ház tulajdonosainak.

A bíróság a lopott holmi egyik tulajdonosának több mint 100, a másiknak több mint 11 ezer forint kártérítést ítélt meg annak arányában, hogy melyikük tulajdonában voltak az ellopott tárgyak. A károsultak a tárgyaláson vitatták az értéket, szerintük többet ért az ellopott holmi. Ezen plusz anyagi igényüknek polgári perben szerezhetnek érvényt.

Az ítélet jogerős, tájékoztatott dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában