Szeméthalom az út mellett

2020.01.11. 07:00

Sokba kerülhet a hulladék illegális lerakása

Egy környezetünkért felelősséget érző állampolgártól kaptunk levelet, amelyben egy illegális szemétlerakó telepről számolt be, megdöbbentő fotókkal ellátva.

Ihárosi Ibolya

20200110_Szekszárd_Illegális szemétlerakat Szekszárd határában_Fotó: Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A levél leírja a helyszín megközelítését: a megyeszékhely felé közeledve az M9-es autóútról, déli irányból érkezve láthatók a szeméthegyek, közel a természetvédelmi területhez. A kupacokat jellemzően a fém alkatrészektől megfosztott hűtőszekrények alkotják, illetve elbontott autók darabjait lehet látni, holott köztudott, hogy a roncsautókat csak bontóban lehet elhelyezni a forgalomból történő kivonást követően. A hűtőszekrények a Patak utcában elő vannak készítve a bontásra.

Ráadásul a hűtőszekrények szétszedéskor kiengedett gáz károsítja az ózonréteget, írta olvasónk. Javaslata szerint, ha az autópálya aluljárójában egy webkamerát helyeznének el, látni lehetne, kik pakolnak ki hulladékot. El kellene érni, hogy a jól felismerhető hűtőszekrény-borításokat ne vásárolhassák meg a fémkereskedők anélkül, hogy az egész berendezés ott ne lenne, tette hozzá olvasónk. Hat címre küldte el a levelét és a helyszínen készített fotókat, köztük a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságnak is.

Komlósiné Kiss Anett sajtószóvivő kérdésünkre elmondta, hogy a rendőrség feljelentésként kezeli a levelet, tartalma alapján intézkednek. Mint megtudtuk, az illegális hulladéklerakás szabálysértés, vagy pedig bűncselekmény. A törvény szerint az előbbi kategóriába tartozik a háztartási, a jogszabály megfogalmazása szerint a települési hulladék kihelyezése a falu, város vagy éppen az erdő szélére. Ezen ügyekben jelenleg a járási hivatalok járnak el, március elsejétől azonban ez is a rendőrség hatáskörébe tartozik majd. A kiszabható bírság maximális összege 150 ezer forint. Minden más hulladék elhelyezése „a hatóság által nem engedélyezett helyen” bűncselekmény, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett miatt.

Súlyosabb eset, ha veszélyes hulladékról van szó. Ilyen lehet például a háztartási, elektronikai eszköz, festék, elem. Azt minden esetben szakértő dönti el, hogy az illegálisan elhelyezett anyagok veszélyesek-e a környezetre vagy az emberi egészségre. A veszélyes hulladék illegális elhelyezésének büntetése már öt évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Többnyire megtalálják a tetteseket

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a megyében több legális hulladéklerakó hely van, érdemes ezekről tájékozódni, tette hozzá a szóvivő. Ezeken a helyeken meghatározott, hogy a különféle hulladéktípusokból háztartásonként, személyenként, évente vagy alkalmanként mennyit lehet lerakni. Mint mondta, az utóbbi időben több állampolgári bejelentés érkezett illegálisan kihelyezett hulladék miatt. A hét elején például Dombori külterületén találtak autóalkatrészeket. Az esetek többségében, a tanúk elmondása vagy egyedi azonosítójegyek alapján megtalálja a rendőrség az elkövetőket. Elmesélte a történetet, miszerint egy alkalommal a vegyes hulladék között a rendőrök megtalálták a szemetelő telefonszámláját.

Borítókép: Járőrök szemrevételezik az illegális szemétlerakót Szekszárd határában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában