„végrehajtásos” csalás

2019.10.13. 10:00

Új módszerrel csalnak ki pénzt az idősektől

Hanol Erzsébet

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság ismét arra hívta fel a figyelmet, miként lehet elkerülni, hogy az idős emberek áldozattá váljanak. Komlósiné Kiss Anett sajtószóvivő az internetes vásárlás és a bankkártyahasználat kapcsán elmondta, hogy a bankkártyaadatokat soha nem szabad e-mailben vagy más, nem banki űrlapon keresztül megadni, a PIN-kódot sem tanácsos másnak kiadni, és jobb biztonságosan elzárt helyen tartani. Az internetes vásárláshoz érdemes virtuális kártyát használni, amelyre a kívánt összeget a vásárlás előtt fel lehet tölteni, és azt követően nem marad rajta pénz.

Az „unokázós” csalókkal még mindig lehet találkozni, akik az idősek jóhiszeműségét, segítőkészségét használják ki. Az elkövetők elsősorban a család iránt érzett érzelmekre alapoznak, lelki nyomást gyakorolnak. A rendőrök azt tanácsolják az időseknek, hogy ne bízzanak meg váratlanul – akár személyesen, akár telefonon – jelentkező idegenekben. Meg kell próbálni kideríteni, hogy a családtag, a hozzátartozó tényleg bajba került-e. Amennyiben ismeretlen személy hozzátartozóval, unokával kapcsolatban érdeklődik, érdemes megszakítani a telefonhívást, és haladéktalanul felvenni a kapcsolatot a megnevezett családtaggal, mert így ellenőrizhető a hívás valódisága.

Fontos, hogy a családtagok rendszeresen tartsák a kapcsolatot idős hozzátartozóikkal, beszéljenek meg egy közös jelszót, kérdést, amit csak a család ismer, így visszakérdezésnél hamar kiderül, ki van a vonal túlsó végén. Tudatosítsák többször is, hogy semmilyen körülmények között ne adjanak át pénzt, értéket ismeretlennek!

Ugyanakkor nem csak az időseket fenyegeti az új módszer, az úgynevezett „végrehajtásos” csalás, amelynek lényege, hogy felhívják a célszemélyt, bemondják az illető nevét és címét, majd közlik, hogy bizonyos értékben végrehajtás fog történni a lakásán. Ha nincs otthon, az sem gond, mert lakatossal mennek. Ezt megúszhatja, ha még aznap átutalja a kért összeget, így csalnak ki pénzt.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget, vagy hívja a 112-es segélyhívószámot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában