bűnügyek anno

2017.10.22. 18:10

Álarcos banditák tartották rémületben a várost

Az ezredfordulón több elkövetői kör is álarcos rablásokat hajtott végre Dunaföldváron, némelyek boltokat, némelyek idős embereket fosztottak ki. Néhány eset kifejezetten furcsa volt.

TEOL/TN

Akinek nem volt pénze, annak a rabló hagyott ott

Az ezredfordulón furcsa bűnügy sorozat tartotta rémületben Dunaföldvár lakosságát. Elszaporodtak az álarcos rablások a városban, mint arról hajdanán a Tolnai Népújság is beszámolt. A történtek természetesen csak utólag álltak össze valamiféle sorozattá. A város meghatározott régi, családi házas körzetében történt 8-10 ilyen bűncselekmény. Valamennyinek a sértettje egyedülálló, idős ember, s a rablások többsége a nyugdíjfizetés utáni napokban történt. Az elkövető, vagy az elkövetői kör, jól ismerhette a környéket és az ott élő embereket, s valami fura módon még kötődött is hozzájuk.

A legérthetetlenebb, hogy még arra is volt példa, hogy akinek nem volt pénze, annak a rabló hagyott ott valamennyit. A rablás sajnos egy idős asszony halálával végződött.

Nem könnyítette meg a bűnüldözők munkáját, hogy a rablások éjszaka történtek és az idős sértettek is igencsak megrémültek, így a körülményeket nem igen jegyezték meg.

A még furább eset

Kilógott a sorból egy 2000 márciusában történt eset. Egy 86 éves dunaföldvári férfi el akarta adni a szőlőjét. A hirdetésre jelentkezett egy fiatalember, aki meg is nézte a területet. Megállapodtak, de ezt nem foglalták írásba, és foglalót sem adott a jelentkező. Megbeszélték viszont, hogy később tisztázzák a további részleteket. Miközben ezekről folyt a szó, megérkezett a „vevő” két társa, de ők már fekete maszkot viseltek. Furcsa, hogy ők miért takarták el a sajátjukat, ha társuk már megmutatta az arcát. Először ketten, majd mindhárman bántalmazták az idős embert, akit végül megkötöztek. A rablók átkutatták a lakást, s húszezer forint körüli összeggel távoztak.

Az idős férfi, akinek sérülései nyolc napon belül gyógyuló véraláfutások voltak, sok kínlódás után megszabadult kötelékeitől és riasztotta a szomszédokat, majd ők a rendőrséget.

Ez az eset feltehetően nem a fentebbi sorozathoz tartozott: nem abban a városrészben történt, s az elkövetők többen voltak. A sértett szerint 20-25 év körüli fiatalok lehettek, mindhárman tisztán, jól beszéltek magyarul.

A fiatalkorú álarcos banditák

Már egy évvel korábban, 1999 február végén, március elején is álarcos rablók tevékenykedtek a városban. – Február 22-én minden úgy történt, mint a filmekben, vagy Budapesten – szólt a korabeli beszámoló. Az esti órákban három álarcos, pisztolynak látszó tárggyal állított be egy dunaföldvári boltba. A rablók a fegyvert az eladó homlokának nyomták és a bevételt követelték. Néhányszor meg is rúgták. A zsákmány végül mintegy 60 ezer forint volt.

Március 2-án késsel nyomatékosította két álarcos a követelését, szintén egy dunaföldvári üzletben. Ezúttal végül negyvenezer forintot vittek el.

A harmadik rablást, amelyben ismét ketten vettek részt, egy idős asszony sérelmére követték el a lakásán. A halálra rémült 70 év feletti nő odaadta 120 ezer forintját.

A rendőrök öt gyanúsítottat állítottak elő, mindegyikük fiatalkorú, még tanuló volt, akik változó összetételben vettek részt a bűncselekmények kivitelezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában