Közélet

2007.11.30. 20:08

Nem veszélyes a fű a diákok szerint

Az „angyalpor” szintetikus kábítószer, hivatalos neve PCP: fogyasztása, tartása, megszerzése bűncselekmény. Erről, és még sok, ehhez hasonló tudatmódosító szerről is hallhattak tudnivalókat a dombóvári fiatalok.

Szeri Árpád

A drog világát bemutató előadás sorozatra az Apáczai Csere János Szakközépiskola diákönkormányzata kért fel egy szakértőt: a tájékoztatókat Kis-Csordás Béláné rendőr alezredes, a dombóvári rendőrkapitányság bűnmegelőzési referense tartotta. A diákok egyebek mellett áttekintést kaptak a természetes – növényi eredetű – és a mesterséges kábítószerekről, azok életeket tönkretevő, több esetben halált okozó mellékhatásairól.

Napjaink legdivatosabb és legtöbbet használt kábítószere a marihuána. A fiatalok nehezen hiszik el, hogy pszichikai függőséget okoz. Hiszen látszatra „csak” egy cigaretta. Ez igaz is, de a spangli egészségkárosodással járó hallucinációt, zavartságot, látási zavarokat, depressziót okoz, elszívása pedig bűncselekmény.

A diákok szembesülhettek azzal a ténnyel, hogy büntetőjogilag a kábítószerrel történő visszaélés az elkövetés körülményeitől függően akár 2-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. S azt is megtudták, hogy létezik az elterelés intézményrendszere: csekély mennyiségű kábítószer fogyasztása esetén a fogyasztó nem büntethető, de köteles részt venni egy féléves drogambulanciai kezelésen, illetve súlyosabb esetben intézeti rehabilitáción.

– Fontos és szükséges, hogy megelőzési céllal felkészült szakember hiteles információkat nyújtson a fiataloknak. Hiszen ez a korosztály rendelkezik ugyan bizonyos ismerettel, de az vagy részleges, vagy téves – húzta alá dr. Szijártó István alezredes, városi rendőrkapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!