Közélet

2007.11.07. 18:37

Tragédia: szállítósor vitte halálba

Komor hangulat fogadta lapunk munkatársait a tegnap hajnalban történt üzemi baleset helyszínén, a Wienerberger bátaszéki téglagyárában. Még érkezésük idején, a déli órákban is szokatlan csend honolt az üzemben. Mint arról korábban már beszámoltunk a gyárban nemsokkal hajnali öt óra után baleset érte az egyik munkást, aki belehalt sérüléseibe.

Steiner Viktor

A tisztán és rendben tartott gyártócsarnokban, délelőttönként többnyire nagy a forgolódás. Ám a tegnapi nap más volt. A dolgozók kisebb csoportokba verődve ácsorogtak a tragédia miatt leállított berendezések mellett. A gyilkos szállítósor feletti vészjelző lámpa még mindig pirosan villogott. A megviselt dolgozók komor arccal várakoztak a 37 éves férfi halálos balesete miatt lekapcsolt gépek újraindítására. Az üzemben működő veszélyes gépektől szinte mindenhol rácsok és vészleállító rendszerek védik a munkásokat. Így, még elképzelni is nehéz hogyan történhetett meg ilyen tragédia.

Hosszas telefonbeszélgetésének végeztével maga a gyár – láthatóan gondterhelt – igazgatója vezette munkatársainkat a baleset helyszínére, egy téglaszállító sor mellé. Ennek környékét takarította az éjszakai műszak végeztével a férfi. Söprűje és ruhának egy darabja még mindig a földön hevert.
[caption id="" align="alignleft" width="300"] A szerencsétlenség helyszíne. A férfi ruhái még délben is a földön hevertek.
[/caption]
– Szorgalmas és becsületes munkatársat veszítettünk el – mondta szomorúan Szabó István igazgató. A szállítósor mellett végig rácsok vannak, pont azért, hogy ne lehessen a veszélyes területre jutni – folytatta. Csak ezen a kis helyen tudott bemászni – mutatott egy másfél méteres részre. Hogy miért, az számunkra is rejtély, de valószínűleg már soha nem is tudjuk meg az okát. Műszaki gond nem volt a szállítósorral, üzemszerűen működött, hiba elhárításra nem volt szükség. Utasítást sem kapott senkitől, hogy alatta takarítson vagy bármi mást csináljon, hiszen a gép környéke rendben volt. Valószínűleg át akart bújni a lánctartó asztal és a védőrács alatt, hogy lerövidítse útját, ám túl közel került a láncfeszítőhöz, melynek kerekei bekapták kabátját. A gép magával rántotta és hiába állította le azonnal a vészrendszer, a férfin már nem lehetett segíteni. Pedig a gép kezelője azonnal segítségére sietett és a mentők is hamar megérkeztek – mesélt a baleset részleteiről Szabó István.
A félmilliárd forintért másfél éve üzembe helyezett téglagyártó gépsor a lehető legmodernebb és legbiztonságosabb védőberendezéssel van ellátva. Kevés hazai téglagyárban vannak ilyen jó munkakörülmények, ezért úgy gondolom mindent megtettünk a balesetek kizárására, ami emberileg lehetséges. A munkafelügyelet is ere a következtetésre jutott a helyszínen – mondta Szabó István a gyár igazgatója.

A többi dolgozó arcán is az elcsüggedés tükröződött. Nem szeretnék nevüket elárulni. Egyöntetűen állítják: valóban kivételesen szorgos, rendes és becsületes ember volt a szerencsétlenül járt férfi, aki egy három és egy hét éves gyermeket hagyott maga után. Tudjuk, hogy egy ilyen üzemben fokozott figyelemre van szükség és sajnos szörnyű áron kellett megtapasztalnunk, hogy tragédia még egy ennyire modern gyárban is történhet – mondták megtörten az elhunyt közvetlen munkatársai.

Mivel az ügyben bűncselekmény gyanúja nem merült fel, a rendőrség tovább nem vizsgálódik az ügyben - tudtuk meg Király Balázstól, a Szekszárdi Rendőrkapitányság sajtóügyeletesétől. Az eset részleteit azonban a Munkabiztonsági Felügyelet még vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!