Közélet

2007.11.13. 18:28

Változik a gázár-támogatás rendszere

Változik az energiaár-támogatás rendszere 2008-ban. Ez bizonyos esetekben a támogatás mértékének csökkenését jelenti.

Budavári Kata

A jogosultsági feltételek alapvetően nem változnak jövőre a gázár- és távhő támogatási rendszerben. Vagyis továbbra is a háztartás egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme szolgál a számítás alapjául. Emellett a jövedelmi határok sem módosulnak. A támogatás mértéke az első két jövedelmi kategóriában az ideivel azonos marad. A két magasabb jövedelmi kategóriában viszont valamivel kevesebb lesz. További változás, hogy évi 3000 köbméter helyett már csak 2000 köbméter lesz a támogatott gáz mennyisége. A nagycsaládosok esetében a csökkenés ennél kisebb mértékű, mert 5000 köbméter helyett 4000 köbméterig vehetik azt igénybe. Ha ennél többet fogyasztanak, a támogatott rész fölötti gáz mennyiséget teljes áron kapják.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]Lényegi eltérés lesz az idei évhez képest, hogy szigorodnak az ellenőrzések. Feltehetően ennek ismeretében kevesebben fognak támogatást kérni azok közül, akiknek az igénye nem jogos, tájékoztatott Varga Zsuzsa, a Magyar Államkincstár (MÁK) kommunikációs tanácsadója. Akiről kiderül, hogy jogtalanul igényelt támogatást, a jegybanki alapkamat kétszeresével megemelve kell a támogatást visszafizetni. Az a fogyasztó pedig, aki a vizsgálatot akadályozza, például nem jelenik meg az ellenőrzésen, akár ötszázezer forintos eljárási bírságra is számíthat.

Tolna megyében 2007-ben 42 891 igénylő részesül energiaár-támogatásban, közülük 39 százalék kapja a megítélhető legmagasabb összeget, emellett 1 684 kérelmet utasítottak el, tudtuk meg Varga Zsuzsától. A támogatottak száma valószínűleg nem változik. A szociális minisztérium tájékoztatója szerint várhatóan jövőre is a háztartások hatvan százaléka kap mérséklést.

Bővebben a Tolnai Népújság szerdai számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!