Közélet

2008.01.28. 21:30

Gyermekeket és állatokat támogattak a legtöbben adójuk egy százalékával

Januárban már kampányolnak a szervezetek a személyi jövedelemadó egy százalékaiért. Tolna megyében 2007-ben 790 civil szervezet kapott felajánlást az adózók személyi jövedelemadójának egy százalékából, több mint 128,5 millió forint összegben.

Hargitai Éva

A felajánlás nagysága széles határok között mozgott, hiszen 80 forinttól akár 4 millió forintig is terjedhetett. Az adózók többnyire az egészségmegőrzési, gyógyító, gyermek- és ifjúságvédelmi, természet- és állatvédelmi tevékenységet folytató civileket preferálták döntésük meghozatalakor – tájékoztatott dr. Polgárné dr. Nedók Márta, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága szekszárdi szervezeti egységének osztályvezetője.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] A szekszárdi gyakorló oviban Nagy Dominika, Csató Kinga, Tewodros Dorothy, Szabó Csenger Molnárné Wéner Ágnessel az 1%-ból vett játékokkal
[/caption]A Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány tavaly több mint 5,5 millió forintot kapott az adózók jóvoltából. A kampányra idén mintegy 350 ezer forintot fordítanak - tájékoztatta lapunkat Fiáth Szilvia, a szervezet vezetője. Ebből a pénzből újsághirdetéseket adnak fel, és a megyei televízióban is többször leadják kisfilmjüket. Persze sok múlik a sajtó hozzáállásán is, hiszen van olyan lap, ahol a hirdetésekre jelentős kedvezményeket kapnak. Szerencsére az emberek, ha tehetik adnak, az országos tapasztalatok szerint a gyermekek után az állatok javára adakoznak a legszívesebben.

Nehezebb helyzetben van a Szent Erzsébet Caritas Alapítvány.
– Újsághirdetést is csak akkor tudunk megjelentetni, ha valamelyik lap megszán bennünket, és ingyenesen közzé teszi a felhívásunkat – mondta dr. B. Tóth Mihályné, a szervezet vezetője. Emellett többnyire templomi hirdetésekben kérik a híveket, hogy járuljanak hozzá tevékenységükhöz.

Az ismerősökre és a szülőkre épít a PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar Gyakorló Óvodájának Alapítványa is. A korábbiakban befolyt pénzt a kicsiknek bútorok, valamint logopédiai feladatok ellátásánál alkalmazható „Világjáték" vásárlására fordították.

A témáról bővebben olvashat a Tolnai Népújság január 29-i számában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!