Közélet

2008.01.28. 07:55

Kibővült keretből nyitnak újra a megyeszékhelyeken az esélyházak

Bezárása után három hónappal megkezdi újra működését a szekszárdi Esélyek Háza, tudtuk meg dr. Brebán Valériától, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatójától.

Rácz Tibor

Dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter és Kállai Ernő kisebbségi ombudsman múlt csütörtökön írt alá egy szerződést, mely szerint minden megyében kell lennie egy Esélyek Házának. Mátisné Orsós Julianna, az Esélyek Háza korábbi vezetője október 30-án költözött ki a Béla téri épületből. Dr. Lamperth Mónika kérdésünkre elmondta, az Országos Esélyegyenlőségi Hálózatot alkotó esélyházak támogatása a tavalyi 250 millió forintról 390 millió forintra emelkedik. Így az esélyteremtő programok, a hátrányos helyzetű csoportok, romák, fogyatékossággal élők, gyermekek, idősek, nők, hátrányos helyzetű térségben élők társadalmi integrációjának elősegítése mellett újabb feladatokat is elláthatnak majd.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Bertalan Gyula most még senkit sem talált a szekszárdi Esélyek Házában, de az ígéretek szerint február első napjától újra működik az intézmény Fotó: Kiss Albert
[/caption]Kérdésünkre, hogy mennyi pénzből működik majd évente az intézmény, dr. Brebán Valéria, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatójá azt válaszolta: - Nem lényeges, hogy mennyi pénzből, az a fontos, hogy mind a személyi, mind a tárgyi feltételek adottak lesznek a munkához. Az Esély Programot, az Esélyek Házát az Újra Dolgozom Tolnában Egyesület működteti önálló projektként. Paksi Éva, az egyesület elnöke elmondta, valószínűleg február 1-től indul be a munka, ugyanabban az irodában, ahol régen volt. A szerződéseket még nem kötötték meg, jelenleg folynak az előzetes egyeztetések. Két embert már felvettek, a harmadik az utolsó pillanatban visszamondta, így a helyére még keresik a megfelelő személyt. Mátisné Orsós Juliannát, az Esélyek Háza volt vezetőjét megkérdeztük, újra ő vezeti-e majd az intézményt. Erre annyit válaszolt, csak február 1-je után nyilatkozhat.

Mint arról a Tolnai Népújság többször is írt, tavaly júniusig volt szerződése a minisztériumnak a Tolna megyei önkormányzattal a szekszárdi intézmény működtetésére. A megye közgyűlése azonban annak lejárta után úgy döntött, nem tudja vállalni a 15,6 millió forintos támogatás hiányában a fenntartást, amely nem is volt kötelező feladat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!