Közélet

2008.01.26. 21:50

Megkezdődtek a középsikolai felvételi vizsgák

Középiskolába jutás többféleképpen történhet. Országos vagy helyi felvételivel, illetve hozott pontszám alapján. Ma a nyolcadikosok írásbeliztek a legerősebb gimnáziumokban.

Wessely Gábor

A gyereklétszám apad, de azok a középiskolák – többnyire gimnáziumok –, amelyekbe még így is van túljelentkezés, meríthetnek a legjobb tanulók közül. Felvételit írathatnak, szóbeliztethetnek is, egységes országos feladatsor alapján. Mások – általában a szakközépiskolák – helyi felvételiket, alkalmassági vizsgákat, elbeszélgetéseket tartanak. S megint mások a hozott pontszám alapján válogatnak, vagy nem is válogatnak, örülnek, ha "jut nekik" gyerek.


[caption id="" align="alignleft" width="267"] Magyarból és matekból felvételiztek azok a tanulók, akik az erősebb középiskolákba jelentkeztek. Képünk a szekszárdi Garay gimnáziumban készült Fotó: Kiss Albert
[/caption]Ma tartották a központi írásbelit, azoknak a nyolcadikosoknak, akik a négyosztályos képzésre jelentkeztek. A feladatsort előtte Kaposváron, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontban (OKÉV) vették át a régióban működő, érintett intézmények képviselői. Az OKÉV megbízott igazgatója Temesi László tájékoztatása szerint a régióban 30, Tolna megyében 7 középiskola választotta a felvételiztetésnek ezt a módját. A megyei önkormányzat oktatási referense Bacs József véleménye az, hogy a nagyobb gimnáziumoknak egyelőre nem lesznek beiskolázási gondjaik, még most is másfél-kétszeres a túljelentkezés.

A szakképzésben viszont elég nehéz összeszedni a tanulócsoportokat. Sebestyén Ágoston a szakmunkástanulók gyakorlati oktatását végző szekszárdi Mester Kft. ügyvezetője azt mondja: náluk szóba sem jön a felvételiztetés, akinek megvan a nyolcadikos bizonyítványa, kettessel is nyugodtan jelentkezhet.

Dombóváron már van rosta, de nem központi, csak helyi. Az Illyés Gyula Gimnázium igazgatója dr. Szerényi Zoltán így látja helyesnek. Náluk nincs akkora túljelentkezés, ami indokolná az országos megmérettetést. A hozott pontszámot az ötödik év végétől, nyolcadik félévig szerzett jegyek alapján számítják. Sok iskola csak ezt nézi, s felállít egy rangsort, hogy milyen szakra, hány pottól vesz fel tanulókat. A dombóvári gimnázium ennél többet tesz: február végén egy belső írásbeli felvételi vizsgát tart. Az igazgató túl titokzatosnak találja az ezt követő hónapokat. A felvételivel kapcsolatos anyagokat és a rangsort ugyanis minden oktatási intézmény elküldi a győri központba, s csak valamikor április végén derül ki az eredmény. Addig se az iskola, se a szülő, se a gyerek nem tudhatja, hogy hova jutott be.

A szekszárdi Garay János Gimnázium központi felvételit írat. Ma százhuszonnégy nyolcadikos tanuló adott számot tudásáról matematikából és magyarból. Az igazgató, Lemle Béláné tapasztalatai szerint a hozott pontszám félrevezető lehet – különböző erősségű általános iskolákból érkeznek a gyerekek –, ezért szükséges egy objektív szintfelmérés. A jelentkezők számából nem következik, hogy ennyien jelölik meg ezt az iskolát első helyen. Megírhatja valaki ugyanezt a felvételit Bonyhádon, aztán Szekszárdra jön, és fordítva. A Garay gimnázium 99 kilencedikessel indítja majd az új tanévet szeptemberben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!