Közélet

2008.01.18. 08:22

Munkára fogják a rokkantakat

Ezerszámra dolgoznak leszázalékoltak a feketegazdaságban dr. Juhász Ferenc szerint. Az orvosszakértői intézet főigazgatója reméli, hogy néhány év alatt legálissá tehető a foglalkoztatásuk.

Wessely Gábor

A rendelkezés hatályba lépett, már csak végre kell hajtani. Január 1-jétől bevezették a rehabilitációs járadékot, aminek a lényege, hogy a leszázalékoltak dolgozhassanak, ha tudnak. Dr. Juhász Ferenc hangsúlyozza, hogy nem akarnak bármi áron mindenki munkára fogni. Az Országos Orvosszakértői Intézet főigazgatójának számításai szerint az idén három-négyezer ember lesz bevonható e körbe, jövőre talán hatezer, és sosem lesz több, mint tízezer. Összehasonlításul: Magyarországon évente mintegy 90 ezer új igénylő van; ennyien kérik csökkent munkaképességük megállapítását. Most csak a leszázalékolásukat 2008-ban kérő új betegeket vizsgálják ilyen szemmel: milyen munkát, s napi hány órában tudnának ellátni.

A régebb óta rokkantak rehabilitációs felülvizsgálata csak 2009-től kezdődik. Mindez nem érinti az öregségi nyugdíjkorhatárt már elérteket, sem az I. és II. rokkantsági kategóriába soroltakat. A kategóriák nem változtak, de azok százalékaránya igen. Az I. és II. csoportba tartozók egészségkárosodását mostantól nem 100, hanem 80, a III. csoportba kerültekét nem 67, hanem 50 százalékosnak minősítik az orvosszakértők. Az I. és II. fokozat között az a különbség, hogy a vizsgált személy mások gondozására szorul-e vagy képes az önellátásra. Délibábkergetésnek tűnik: munkát adni a rokkantaknak egy olyan országban, ahol az épkézláb embereknek sem jut. A főigazgató azonban másképp látja.

Mint mondja, Magyarországon félmillió ember rokkantnyugdíjas az öregségi nyugdíjkorhatár alattiak közül. Ez európai viszonylatban nem kirívóan magas a keresőképesekhez viszonyítva, a foglalkoztatásba vontak száma viszont lényegesen kevesebb, mint máshol. Nálunk 10 százalékuk dolgozik, az uniós átlag 40 százalék. Ugyanakkor – dr. Juhász Ferenc becslése szerint – a III. rokkantsági csoportba soroltak egyharmada fusizik a feketegazdaságban. Ezt kellene kifehéríteni.

A témáról a Tolnai Népújság mai számában többet is olvashatnak! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!