Közélet

2008.01.31. 17:41

Négyen vesztették életüket munkahelyi balesetben

Fekete év volt a tavalyi a munkahelyi baleseteket tekintve. Tolna megyében négyen, míg a régióban összesen öten veszették életüket. A maradandó sérüléssel járó esetek száma ennél azonban jóval nagyobb.

Rácz Tibor

Tolna megyében a múlt évben összesen 565 munkahelyi balesetet jelentettek be – tudtuk meg Wágner Bélától, az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség (OMMF) Dél-dunántúli Munkavédelmi Felügyelősége igazgatójától. Ennél valószínűleg sokkal több történt, ám a feketén dolgozókat általában nem éri baleset, legalábbis papíron. Mivel sehová nincsenek bejelentve, a balesetekről sem értesülünk. A feketemunkásokról csak akkor érkezik bejelentés, ha életüket vesztik a munkahelyen – mondta.

A múlt évben összesen négyen haltak meg munkahelyi balesetben a Tolna megyei munkahelyeken. Mint azt korábban megírtuk, Bátaszéken tragikus körülmények között halt meg egy munkás tavaly novemberben a Wienerberger cég téglagyárában. A 37 éves bátaszéki férfi a gép környékét takarította a hajnali műszakváltás előtt. Feltehetőleg át akart mászni a szállítósor alatt, ám ekkor kabátja beakadt a láncokat hajtó csigasorba. A szerkezet magával rántotta, és bár biztonsági mechanizmusa leállította működését, a férfi belehalt sérüléseibe.
[caption id="" align="alignleft" width="300"] A bátaszéki téglagyárban tavaly novemberben halt meg egy férfi Képünk a baleset idején készült Fotó: Kiss Albert
[/caption]
Wágner Béla tájékoztatása szerint egy másik sajnálatos eset volt, amikor a Nemzeti Közlekedési Hatóság egy Tolna megyei munkatársa ellenőrzés közben meg akart állítani egy autót, de szerencsétlen módon elütötték és belehalt sérüléseibe. Ketten pedig a megyei útjain, autóbalesetben hunytak el. A Dél-dunántúli régióban a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek száma összesen öt volt a múlt évben.
Kifejette, az életveszélyes munkahelyi balesetek közül, amelyből a megyében összesen három volt 2007-ben, kettő szintén közlekedési baleset volt. A harmadik életveszélyesen megsérült munkás megcsúszott egy épület palatetején, és lezuhant. A régió három megyéjében összesen nyolc ilyen balesetet jelentettek be.

Súlyos csonkulásos balesetet a megyéből nem jelentettek be a munkavédelmi felügyelőségre, a régióban hármat. Csonkulásos balesetről azonban négy bejelentés is érkezett. Ezek nagy része a fa és a fém feldolgozóiparban történt. Asztalosok, lakatosok, favágók vágták le egy-egy ujjukat, vagy ujjpercüket. A Dél-Dunántúlon ez a szám összesen 18 volt 2007-ben.


Gyakori ellenőrzésekkel próbálják csökkenteni a munkahelyi balesetek számát

Tolna megyében 1132, a régióban 2595 munkáltatónál tartott az OMMF Dél-dunántúli Munkavédelmi Felügyelősége munkavédelmi ellenőrzést. A megyében pontosan 100, a régióban közel 300 esetben bírságolták a munkáltatókat. Tolnában 247 munkáltatónál 560 főt tiltottak el a foglalkozásától, a régióban összesen 605 munkáltatónál 1624 főt. Wágner Béla, az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség (OMMF) Dél-dunántúli Munkavédelmi Felügyelősége igazgatója kérdésünkre elmondta, a munkaügyi ellenőrzések feladata elsősorban a munkahelyi balesetek megelőzése, így próbálják a balesetek számát a lehető legkevesebbre csökkenteni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!