Közélet

2008.01.23. 07:18

Nem tudják, mitől bűzlött a Duna

Tárgyalással is lehet megoldást találni környezetvédelmi kérdésekben - derült ki egy nemrégiben lezárult ügy kapcsán. A szekszárdi Zöldtárs Alapítványhoz tavaly nyáron érkezett egy lakossági bejelentés, mely szerint a Duna Bóni-foki szakaszán olykor elviselhetetlenül szagos, és kellemetlen látványt nyújt a víz

Hargitai Éva

Mint azt Gaál Zoltánné, a szervezet képviselője elmondta, a levelet huszonhét nyaraló tulajdonos írta alá. A környezetvédelmi szervezet képviselői felkeresték a Tolnai Víz- és Csatornamű Kft.-t, amely a közelben engedi a folyó sodrásába a tisztított szennyvizet. A cég ügyeletese a megkeresésre a helyszínre ment, de nem talált szennyezést. Átvizsgálták a csöveket is, de műszaki problémára utaló nyomot sem találtak.

Ekkor a környezetvédelmi szervezet képviselő a tolnai önkormányzathoz fordultak. A jegyző megbeszélést kezdeményezett a felek között, aminek eredményeként ugyan nem derült ki, hogy mi okozhatta a problémát, viszont szóba került, hogy a tisztító telep elavult és túlterhelt. A vízmű vezetősége meghívta a panaszosokat egy látogatásra. A november végi "kiránduláson" megtudhatták, hogyan zajlik le a szennyvíztisztítás, és körbevezették őket a telepen. A cég munkatársai egyúttal felajánlották, hogy ha bármi problémát észlelnek a vízminőséggel kapcsolatban, azt online jelezhetik a vízmű felé. Arról is tájékoztatták a látogatókat, hogy pályázatot nyújtanak be a telep bővítésére, korszerűsítésére, valamint önerőből is fejlesztik azt. A Zöldtárs Alapítvány képviselői pedig hangsúlyozták, hogy kiemelt figyelmet fordítanak az érintett Duna szakaszra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!