Közélet

2008.02.16. 11:14

Menekülnének a nyomortelepről, de egyre fogy a reményük – képekkel

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium elutasította Váralja Péróként emlegetett telepének felszámolási pályázatát. Filczinger Ágnes polgármestert megdöbbentette, a romákat sokkolta a hír.

Rácz Tibor

Váralja 60 millió forintra adott be pályázatot, amelynek a felét költhették volna közvetlenül a lakásvásárlásokra, a másik felét szociális és integrációs programok megvalósítására kellett volna fordítaniuk. A pályázat feltételei között szerepelt ugyanis a két program összekapcsolása. A minisztérimban azt mondták, forráshiány miatt nem nyertek. A hónap utolsó napjáig beadhatnak egy újabb pályázatot, amelyet a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány és a minisztérium közösen hirdetett meg.
– Kérdés, hogy lesz-e időnk elkészíteni addig az anyagot, és hogy a régiből mit tudunk fölhasználni? Pedig számítottam arra, hogy nyerni fogunk, bár biztosan nem lett volna egyszerű feladat a megvalósítás – mondta a polgármester.
Kifejtette: sok az indulat emiatt a falubeliekben. Romákban, nem romákban egyaránt. A romák közül többen azért tiltakoznak, hogy ők miért nem kapnak házat, a többiek meg azt vitatják, a Péró lakói egyáltalán megérdemlik-e?
A Péró lakói közül Bogdán József családja lett volna az egyik, aki elhagyhatta volna a nyomortelepet. Jobb életkörülmények között kezdhetett volna új életet. A rossz hír hallatán mielőtt mérgesen bevágta az ajtót, csak annyit mondott: – Nem fog itt változni semmi, rajtunk már semmi sem segíthet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!