Közélet

2008.03.12. 11:59

„Bedrogozva vágta le a saját nyelvét, nemi szervét”

Egyre fiatalabb korban találkoznak a gyerekek a kábítószerrel. Némelyikük eszét teljesen elveszi a drog, ezért bármire hajlandók, hogy a következő adagra valót megszerezzék. Olyan is akadt már aki, magát csonkította meg mialatt nem volt tudatánál.

Ihárosi Ibolya

Tamás kábítószeres volt, vagy még mindig az. Maga sem tudja biztosan. Tizenöt évesen, középiskolás korában kezdett el alkalmilag amfetamint használni. Utána pár év kemény időszak következett. Mint mondta, fénykorában havi 100-200 ezer forintot költött kábítószerre. Azt állítja, nem is igazán érti, honnan vette rá a pénzt. Biliárdozott pénzért, játéktermekbe járt. Nem rabolt nem lopott, mondta nyomatékosan.

Nagy törést jelentett az életében, hogy a szülei nem voltak jóban. Az apja nem törődött vele, mert az üzlete éppen abban az időben futott fel. Ha az apa a két-három napos ivászatból hazatért, a srác mielőtt elment iskolába, kizsebelte. Tíz-húszezer forint hiány nem tűnt fel. Arról sem beszélt, miként lehetett, lehet kábítószerhez jutni. Ha az ember kérdezősködik, előbb-utóbb választ kap, és hozzájut a kábítószerhez – mondta.
Szerinte az ember fejében dőlnek el a dolgok. Aki akarja, megállja, hogy nem drogozik. Vagy legalábbis megállhatja. Ritkán. A legmeglepőbb kijelentése az volt, hogy már nincs meg a kábítószerezés kultúrája. A terjesztők 17-18 éves fiatalok, akik bármire rávehetők. Nem is nagyon mer idegentől anyagot venni, mert ki tudja, mi és mennyi van benne.

Ugyanezt mondta Király Balázs, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa. Sosem lehet tudni mennyire tiszta az anyag. Még az a jobbik eset, ha kevés a hatóanyag benne, de halálos adag is előfordulhat. Ugyanígy kiszámíthatatlan egyes drogok hatása. Volt aki bedrogozva vágta le a saját nyelvét, nemi szervét. Undorító téma a drog, fogalmazott a rendőrtiszt. Szükségképpen más bűncselekmények, lopás, rablás kapcsolódik hozzá.

Sokan saját adagjuk megszerzése érdekében válnak terjesztővé. A zéró tolerancia és az elrettentés híve kábítószerügyben. Szerinte nem szabad abban a hitben ringatni a fiatalokat, hogy vannak könnyű és kemény drogok. Mindegyikre rá lehet szokni. Semmiféle kábítószer legalizálásával nem ért egyet. Éppen elég a nyolcszázezer alkoholista, nem kell hozzá még ugyanannyi drogos, vélekedik. Hetvenéves alkoholistával lehet találkozni, de hetvenéves drogos nincsen - tette hozzá. Az a tapasztalat, hogy egyre fiatalabb korban találkoznak a gyerekek a kábítószerrel. Nem ritka, hogy már 10-12 évesen kipróbálják.

A szenvedélybetegséggel foglalkozó addiktológusok szerint a kábítószerfüggésből kigyógyulni nem lehet, legfeljebb tünetmentesség érhető el, fogalmazott Király Balázs. Van aki úgy vélekedik, hogy az egészségügy csak arra képes, hogy a drogról átszoktatja az embereket a gyógyszerre. Egyes rendőri vélemények szerint annyi a kábítószeres ügy, amennyit akarnak. Nem cél azonban az alkalmi fogyasztó gyerekek kriminalizálása. A rendőrök a dílerekre hajtanak. Ehhez azonban idő, pénz és türelem kell.

Bővebben a Tolnai Népújság mai (március 12-i) számában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!