Közélet

2008.03.18. 11:10

Feketemunkásokkal dolgoztatott az engedély nélkül működő üzlet

Csaknem minden ötödik ellenőrzésen szabálytalanságra bukkant az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága a Kikelet hadművelet első három hetében Tolna, Baranya és Somogy megyében. A legkirívóbb eset Tolna megyében történt. Több, mint tíz embert alkalmazott egy cég feketén.

Steiner Viktor

A revizorok 2008. március 17-ig összesen 540 ellenőrzést végeztek, melyek közül 97 esetben derült fény szabálysértésre - tudtuk meg Marton Ferenctől, az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságának sajtóreferensétől. Legtöbbször a nyugta- és számlaadási kötelezettségüket nem teljesítették, a legnagyobb arányban viszont a foglalkoztatási szabályokat nem tartották be az ellenőrzés alá vont adózók. Az adóhatóság várhatóan csaknem harminc üzlet tizenkét napos bezárásáról hoz határozatot és 27 millió forintos mulasztási bírságot szab ki a régióban.

A Kikelet hadművelet első három hetének tapasztalata alapján továbbra is előszeretettel felejtik el a nyugta kiállítását a Dél-dunántúli adózók. Minden hatodik esetben – 358 ellenőrzés közül 58 alkalommal – találtak valamilyen szabálytalanságot a revizorok. Jellemző hiba még, hogy a pénztárgépek adómemóriáját elfelejtik kiíratni az adózók, és gyakran nem megfelelő a szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartása sem. Több esetben előfordult, hogy a kereskedők régi sorszámozású számlatömböt használtak, ami január elseje óta szabálytalan.

Tízből három ellenőrzés tárt fel szabálytalanságot a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok vizsgálata terén. A legjellemzőbb az, hogy az alkalmazottakat alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatják, ám a munkavégzés igazolására szolgáló bejegyzést elmulasztják. A legkirívóbb esettel Bonyhádon találkoztak az ellenőrök. A városban található egyik, még működési engedéllyel sem rendelkező ruházati üzletben 12 feketén foglalkoztatott árufeltöltőre bukkantak a revizorok.

Az árueredetre vonatkozó szabályokat minden hatodik esetben szegték meg az ellenőrzés ideje alatt, így 118 vizsgálatból 20 esetben találtak valamilyen szabálytalanságot az ellenőrök. Igazolatlan eredetű árura mindössze két esetben: egy kaposvári, illetve egy baranyai üzletben bukkantak. Ennél gyakoribb hiba volt, hogy az üzlettulajdonosok a helyszínen nem rendelkeztek teljes körűen a beszerzési bizonylatokkal, amiért mulasztási bírságot szab ki az APEH.

Az operatív ellenőrzési akciókat a Kikelet hadművelet keretében március végéig folytatja az adóhatóság, amely a nyugta- és számlaadási fegyelem mellett a foglalkoztatásra, illetve az árueredet igazolására vonatkozó szabályok betartását veszi górcső alá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!