Közélet

2008.03.03. 20:38

Felkészítette őket a viharokra a globális felmelegedés

Sok helyütt még ma (hétfő) is tartott a hétvégi viharkár felszámolása a megyében. A legtöbb problémát a kidőlt fák okozták. Bonyhádon és Szekszárdon lakóházra, illetve telefonfülkére dőlt fa, és több utat zártak el az úttestre zuhant fatörzsek. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter tegnap rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a hétvégi viharkárokkal kapcsolatban. A biztosítótársaságoktól soron kívüli eljárást kért, az önkormányzatoknak pedig már a hétre támogatást ígért a vis maior alapból.

Venter Mariann

- A globális klímaváltozás következtében felkészültünk az időjárási szélsőségek számának növekedésére, és arra, hogy ez a szám magas is marad - nyilatkozta a hétvégi szélvihar kapcsán Mácsai Antal, a katasztrófavédelem megyei igazgatója. A tűzoltók kiképzését, és a katasztrófavédelm munkájának tervezését ehhez igazították. Mint mondta, nagyon jól működik a meteorológiai előrejelző rendszer, szombaton például, a vihar előtt két és fél órával már eljuttatták az előrejelzést a médiának. Hogy vihar esetén mi a teendő? Először is, a figyelmeztetés [caption id="" align="alignleft" width="278"] Szekszárdon a Mikes és a Csokonai utca sarkán lévő telefonfülkére is fa dőlt Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]komolyan kell venni. Aki gépjárműben utazik, maradjon az autóban. A gyalogosok amilyen hamar csak lehet, vonuljanak zárt helyre, például egy közintézménybe. Komolyan kell venni az előrejelzést. Aki gépjárműben van, amennyiben nem tornádóra számítunk, autóban kell maradni. Az esernyő használata kerülendő a villámcsapás miatt, száraz fa alá akár állni, akár parkolni, nem tanácsos. Nem árt a tetőt átvizsgáltatni a viharszezon kezdete előtt. S ami a legfontosabb: segítséget nyújtani annak, aki bajba került a viharban.

Az önkormányzatok már a héten kaphatnak a vis maior alapból a hétvégi vihar miatt a köztulajdonban keletkezett károk enyhítésére - jelentette be Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter tegnap sajtótájékoztatóján. A miniszter levélben kérte a biztosítótársaságokat, hogy gyorsított eljárásban bírálják el azon magánszemélyek ügyét, akiknek van biztosításuk. Akinek nincs, azoknak a helyi önkormányzatok rászorultsági alapon nyújthatnak segítséget, vagy adhatnak gyorssegélyt.

A legtöbbször a fák okoztak a veszélyt

Dombóváron az Orgona és a Tulipán utca kereszteződésében, a szőlőhegyi bekötőútnál és a Gorkij utcában okozott gondot a vihar által kidöntött fa. A 6-os főúton, valamint Györköny és Nagydorog között a közlekedést akadályozták az útra dőlt fatörzsek. Szintén kidőlt fák okoztak gondot Faddon a Rákóczi utcában, Szekszárdon a Palánki hegyen, a Rózsa utcában, a Csokonai és Mikes utca sarkán, Bátaszéken az Olimpia utcában, Alsónyéken a Vasút utcában, és Tolnán az Alkotmány utcában. A faddi Volent-öbölben hétvégi házak tetején bontotta meg a cserepeket az orkánszerű szél.

-

Szekszárdon a Mikes és a Csokonai utca sarkán lévő telefonfülkére is fa dőlt Fotó: Mártonfai Dénes -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!