Közélet

2008.03.20. 17:26

Hatszázezret keresnek a szülők, gyerekük mégis kapja a támogatást

A szekszárdi főiskola jó néhány diákját érzékenyen érinti, hogy kevesebb lett az ösztöndíj. Igazságérzetüket bántja, hogy olyan diák is kap szociális támogatást, akinek több százezer forintot keresnek a szülei.

Rácz Tibor

Igazságtalanság. Egy szóval ez a véleménye a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kara hallgatóinak az ösztöndíjrendszerről, még inkább a szociális juttatások elosztásáról. Kicsit sem tartják helyesnek, hogy előfordulhat, hogy néhány olyan diák is kaphat közkeletű nevén szoctámot, akinek a szülei együtt hatszázezer forintot keresnek. Ezzel szemben vannak olyan hallgatók, akik annak ellenére nem kapják meg a juttatást, hogy egy az főre jutó jövedelmük alacsony, mert nem nagycsaládosak. Az ösztöndíj pedig egyszerűen sokkal kevesebb, mit az előző félévi. Néhány főiskolai hallgató levélben kereste meg panaszával a Tolnai Népújságot. Később elmondták, néhány diák anyagi válságban van, mióta az új rendszer életbe lépett.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Szőllősi Gábor és Kovács Réka (Fotó: Gottvald)
[/caption]– Van, aki szinte csak az ösztöndíjból és a szociális támogatásból él – mondta Szőllősi Gábor végzős, szociális munkás szakos hallgató. – Nem mindenkit tudnak segíteni a szülei. Nekem havi 25 ezer forintból kell megélnem. A kollégiumra 8000 forintot fizetek, emellett néha haza is kell utazni, ami minimum kétezer forint. Ezen felül csak akkor van jövedelmem, ha elmegyek dolgozni. Negyedikben viszont már a szakdolgozatot kell írni, és készülni az államvizsgára, az ember meggondolja, megéri-e potom pénzért éjszakánként árut feltölteni – tette hozzá.
Kovács Réka, a Szekszárdi Szociálismunkás Hallgatók Egyesületének képviselője azt mondta: annak ellenére, hogy a politikusoktól állandóan azt hallották, hogy emelkedni fognak az ösztöndíjak, majdnem a felére csökkentek. Ugyanúgy a szociális támogatás is.
– Most öt egészes átlagra tízezer forinttal kevesebbet kapunk, mint egy fél évvel ezelőtt. Elkeserítő, hogy lassan ott tartunk, hogy akit a szülei nem tudnak támogatni, nem tanulhat, mert egyszerűen nem lesz rá pénze – mondta a lány.
A szociális juttatások elosztását kormányrendelet szabályozza. Eszerint a hallgatói normatíva 20 százalékát, 23800 forintot kap a diák, amennyiben árva, hátrányos helyzetű és szülei végezettsége nem magasabb, mint az általános iskola nyolcadik osztálya. Ugyanennyit kapnak fogyatékkal élők, vagy egészségi állapota miatt rászorultak, illetve azok, akik nagycsaládban élnek, vagy gyermeket nevelnek. Ha a hallgató félárva, gyámsága nagykorúsága miatt szűnt meg, vagy hátrányos helyzetű, akkor 10 százalékot, 11 900 forintot kap havonta.
– Ez így törvényszerű – mondta Bíró Csaba. Azt azonban hozzátette, ebből nem következik, hogy igazságos is. – Ha valaki a kritériumoknak megfelel, például több testvére van, akkor is kénytelenek vagyunk megítélni neki a támogatást, ha a család egy főre jutó jövedelme százezer forint fölött van. Van rá példa, hogy a diák megkapja a 23 800 forintot, holott a szülei együtt egymillió forint körül keresnek. Az is, hogy nem tudjuk megadni a szociális juttatást olyan diáknak, akit a szülei a minimálbér körüli fizetésből nevelnek, és az egy főre jutó jövedelmük nagyon kevés – tette hozzá az alelnök.

Jobbak az eredmények, kevesebb a pénz

Az alap ösztöndíj ebben a félévben hatezer forint az iskolában – vázolta Bíró Csaba, a kar hallgatói önkormányzatának alelnöke. Azért ennyi, mert az a hallgatói normatíva öt százalékánál – ez 5950 forint fejenként –nem lehet kevesebb. A szemeszterben 466 hallgató teljesítette a 3,51 -es tanulmányi átlagot, ezzel szemben a múlt félévben ugyanez a szám csak 327 volt, emellett az elért átlagok is magasabbak. Ez az oka a csökkenésnek. Több diák között kell ugyanannyi pénzt elosztani úgy, hogy a legalacsonyabb ösztöndíj nem lehet kevesebb hatezer forintnál.

Szőllősi Gábor és Kovács Réka (Fotó: Gottvald) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!