Közélet

2008.07.08. 11:55

Mitől hízunk el?

Ami a kisgyereken még szép és aranyos, a hurkás láb, a pocak, a toka, az a serdülőnél már pironkodásra ad okot, a kövérség takargatni való lesz.

F. Kováts Éva

Gyermekkorban szépséghibának indul az elhízás, de felnőttkorra, sőt olykor még előbb, kóros eltérések kiindulópontja lehet. A kövérséget gyakran kíséri magas vérnyomás, megzavart cukoranyagcsere, melyből később valódi cukorbetegség fejlődhet ki, de a zsíranyagcsere is károsodik, és így a szív- és érbetegségek kockázata lényegesen megnövekszik. Világszerte, de Magyarországon is évről, évre több a kövér gyerek. A 90-es évek végén a Dél-Dunántúlon végzett felmérés szerint a gyerekek 16 százaléka volt túlsúlyos, ami megközelíti a legmagasabb nyugat-európai értékeket, mondta dr. Harangi Ferenc főorvos, a szekszárdi megyei kórház gyermekgyógyászati osztályának vezetője.
[caption id="" align="alignleft" width="300"] Elhízás ellen az egyik legjobb sport az úszás
[/caption]
A szakember szerint a kedvezőtlen változás szorosan összefügg az életmóddal és a helytelen táplálkozással. A mai 40-50 éves korosztály gyerekkorában még egészen másként élt, mint a gyerekeik, unokáik. Szinte egész nap a szabadban tartózkodott, szaladgált, bújócskázott, ipi-apacsozott, kidobózott, szánkózott, hógolyózott, szinte észre sem vette, de egész nap mozgott. Ez az aktív gyermekkori életforma a 70-es évektől, a tévé, videó, majd a számítógép megjelenésétől szinte teljesen megszűnt. Ma jó esetben tornaórán mozog a gyerek, ha nincs felmentve. Hazamegy az óvodából, iskolából és szüleihez hasonlóan leül a képernyő elé, filmet néz vagy csetel.

A mozgáshiányt súlyosbítja, hogy a táplálkozási szokások is megváltoztak. A rendszeres étkezési időpontok - reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora- helyett manapság a családok többségében rendszertelenül étkeznek, sietve kapnak be valamit. Pedig az egészséges kisgyerek éhes, ha a szokott időpontban nem kap enni, magába tömi amit talál, csokit, csipszet, ropit, cukros üdítőt iszik, nem megfelelő tápértékű ételt fogyaszt, helytelen étkezési szokásokat vesz fel. A kérdésre, hogy ki számít kövérnek, dr. Harangi Ferenc főorvos elmondta, a gyerek testtömegindexe könnyen kiszámítható a magasságából, súlyából és bőrredő vastagságából, a kapott eredmény alapján a szakember közli a szülővel, hogy csemetéje elhízott-e.

Bővebben a Tolnai Népújság július 8-i (keddi) számának 4. oldalán!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!