Közélet

2009.03.28. 12:31

A nyugdíjasok érdekei mellett tör lándzsát

Az időseknek nehézséget okoz, hogy érdekeiket képviseljék, egyéni problémáikra orvosságot keressenek. Ezen segít a hét elején Szekszárdon megalakult Tolna Megyei Idősügyi Tanács.

Szeri Árpád

Nem kevesebb, mint 39 esztendőt töltött pedagógusként a szekszárdi Garay János Gimnáziumban. Itteni pályafutásának kiteljesítéseként és lezárásaként 15 évig irányította az intézményt. Lemle Béláné címzetes igazgató tavaly ment nyugdíjba, de ez nem jelentette azt, hogy nem kívánt közéleti szolgálatot vállalni. Már évekkel ezelőtt feladatot kért a Máltai Szeretetszolgálat szekszárdi szervezeténél. A csoport tagjainak véleménye alapján nemrég átvehette a más településre költöző vezetőtől a stafétabotot. A hét elején pedig a megyei önkormányzat mellett működő Tolna Megyei Idősügyi Tanács alelnöki tisztét nyerte el. Dr. Puskás Imre elnök azzal biztatta, hogy nem fog unatkozni, hiszen a tennivalók java része óhatatlanul az alelnök hatáskörébe tartozik. Az mindenesetre bizonyos, hogy Lemle Béláné számára a Máltai Szeretetszolgálat kellő felkészülési alapot teremtett.

– Rengetegen fordulnak hozzánk nap mint nap: szegény, de tisztességes emberek, munkájukat éppen most elvesztők, illetve hajléktalanok. Mi pedig igyekszünk mindenkin segíteni. A bennünket megkeresők zömét a középkorosztály teszi ki, de akadnak, nem is kevesen időskorúak is. Általános tapasztalatunk, hogy az anyagi segítség mellett ugyanilyen fontos lehet a jó szó.

A szeretetszolgálatnál végzett munka emberi és hivatali kapcsolatokban egyaránt gyarapodást hozott. Sok egyesülettel és nyugdíjas szervezettel alakult ki igen jó viszony: ez a tény most, a megye nyugdíjasait lefedő idősügyi tanács létrejöttével, gyümölcsöző együttműködésnek nyit utat. Erre szükség is lesz, hiszen csak így vezethet eredményre az az érdekképviseleti munka, amit a Tolna Megyei Idősügyi Tanács magáénak vall.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lemle Béláné címzetes igazgató közel negyven év eredményes pedagógusi pályafutás után tavaly ment nyugdíjba
[/caption]

– A nyugdíjasok nagy része sajnos, különböző okok miatt, nem képes érdekeinek képviseletére. Ez így van megyénkben is. Ennek a széles rétegnek szeretnénk a szószólói lenni, nagy nyitottsággal a felmerülő igények és gondok iránt, természetesen minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül – fogalmazta meg célkitűzését és egyúttal hitvallását is Lemle Béláné.

– Mindenekelőtt arra törekszünk, hogy a gondokat összegyűjtsük, megfogalmazzuk, majd továbbítsuk azokat a kérdésben illetékes szervezetekhez, bizottságokhoz, hivatalokhoz. Ez azért fontos, mert nagyon is elképzelhető: az eddigi széttagoltság miatt néhány probléma fölött mindenki átsiklott. Az idősügyi tanácsban mindenki foglalkozott, illetve foglalkozik a munkából kikerült, középkorú vagy korosabb emberekkel. Vannak ötleteik, ahogy nekem is vannak elképzeléseim. Közös gondolkodással, együttes akarattal, munkával és odafigyeléssel sok apró kezdeményezés megvalósítható, ami szebbé teszi az emberek életét.

Pályázati felhívás programok támogatására

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, dr. Puskás Imre meghirdeti negyedéves pályázatát a Tolna megyében működő nyugdíjas szervezetek számára idei programjaik támogatására. A benyújtás határideje: 2009. április 30. A beérkezett pályázatokat a Tolna Megyei Idősügyi Tanács véleménye alapján a közgyűlés elnöke bírálja el. A pályázatról bővebb információk a Tolna Megyei Önkormányzat weblapján érhetők el: www.tolnamegye.hu

A legfontosabb célkitűzés az érdekvédelem

Az idősügyi tanács tizenkét szerveződés nyugdíjasait tömöríti egységbe. A hagyományos nyugdíjas és más szervezetek, illetve egyházak is képviseltetik magukat. A hétfőn tartott alakuló ülésen a résztvevők megválasztották a tisztségviselőket, elfogadták az éves munkatervet.

A legfontosabb célkitűzés az érdekvédelem Az idősügyi tanács tizenkét szerveződés nyugdíjasait tömöríti egységbe. A hagyományos nyugdíjas és más szervezetek, illetve egyházak is képviseltetik magukat. A hétfőn tartott alakuló ülésen a résztvevők megválasztották a tisztségviselőket, elfogadták az éves munkatervet. Lemle Béláné címzetes igazgató közel negyven év eredményes pedagógusi pályafutás után tavaly ment nyugdíjba -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!